Четвъртък,

Манолова в Хасково: Поклон пред Словото

От: Failed to load user -
Манолова в Хасково: Поклон пред Словото
A
A
A

"Скъпи приятели, нека да ни е честит празникът на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий. Този най-хубав български празник - празник на славянската писменост и на българската култура и идентичност. Празник на духовността, на науката и на образованието, съхранили през времето българската народност и българската нация. Днес наистина е най-светлият, най-топлият, най-истинският български празник, защото е празникът на един народ, който има своята история, своята мисия и своето бъдеще." Това каза националният омбудсман Мая Манолова в Хасково, където бе гост на тържественото честване на 24 май по покана на кмета Добри Беливанов.

От сцената на градския площад омбудсманът честити празника и на сънародниците ни в чужбина. "Вярвам,, че макар и далече от пределите на Родината, в днешния ден вашите сърца също бият с ритъма на химна "Върви народе възродени", посочи Мая Манолова.

"Поклон пред всички вас - учители, педагози, творци, дейци на културата, хора на свободното слово, които носите българския дух и предавате любовта към българския език и към книжовността от поколение на поколение", каза още омбудсманът Мая Манолова.

Тя се обърна и специално към гражданите на Хасково като подчерта, че имат всички основания да празнуват и да се гордеят с 24 май, защото са наследници на видния книгоиздател Александър Паскалев, благодарение на когото за първи път излизат томовете и книгите на видни възрожденски автори.

"Не е случаен и фактът, че именно Хасково е градът на Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет". Хасково наистина е едно духовно средище, център и плодородно поле за изява на млади таланти, на млади писатели, на млади поети, на млади критици. Поздравления за това. Ще завърша с думите на титана на българската литература Иван Вазов, който казва "24 май е един Великден, Великден на духа и на просветата, Великден на възвисяването и възкресението на новите надежди", обобщи Мая Манолова.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички