Манолова: Има нарушения при експулсирането на Абдулла Бююк

Манолова: Има нарушения при експулсирането на Абдулла Бююк | StandartNews.com

Има поне 3 нарушения на българските власти при експулсирането на Абдулла Бююк. Това обяви омбудсманът Мая Манолова пред журналисти.

„Разбрах за казуса с експулсирането на Абдулах Бююк тази сутрин от медиите. Бях на работа до 19.30 вчера, МВР така и не изпълни ангажимента си по член 39 по Закона за бежанците, за да мога да извърша наблюдение на процедурата", посочи тя, цитирана от "Фокус".

„Не мога да коментирам основанията за издаването на заповедта за експулсация на Бююк, но мога да кажа че, не е следвало тя да бъде изпълнявана незабавно. Незабавното й изпълняване противоречи на нормите на международното право, на Българската Конституция и на Закона за бежанците", допълни омбудсманът.

Не е дадена възможност на Абдуллах Бююк да обжалва изпълнението на заповедта и да организира своя защита, коментира още Манолова. Във връзка с информацията, че от началото на година са извършени 31 подобни експулсирания на турски граждани, тя отбеляза, че нито тя, нито Българския хелзинкски комитет са били информирани за тях.

„Ще отправя незабавна препоръка до МВР, с която да настоявам да изпълняват своето законово задължение да информират и мен и правозащитните организации, с които имат споразумение за изпълнението на подобни административни мерки", каза още Мая Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай