Малка инвестиция сваля сметката за парно с 40%

Бърз ремонт прави от панелката модерен и уютен дом

Малка инвестиция сваля сметката за парно с 40% | StandartNews.com

София. Сметката за парно за цялата зима на среден апартамент у нас при настоящите цени излиза около 1300 лв. За по-големи жилища сумата набъбва и до над 2000 лв. Срещу приблизително толкова пари обаче всеки може да свали драстично сметките за отопление и едновременно с това да вкара в старото си панелно жилище комфорта и уюта на новите модерни апартаменти. Това може да стане с постигане на по-голяма енергийна ефективност, което не е толкова трудно. Само със смяната на старата дървена дограма с нова PVC или алуминиева, средната температура в апартамента през зимата се повишава с около 7-8 градуса, което си е сериозна разлика.

Това веднага кара хората да намалят парното, което пък сваля сметките. Новите енергоефективни прозорци пропускат много по-малко топлина от старите и тя остава в жилището, вместо да отива "на улицата". При избор на хубава нова PVC или алуминиева дограма разходът на топлоенергия пада с 35-40%, а същевременно в жилището е много по-топло, обясняват експертите.

Инвестицията за такъв проект зависи най-вече от големината на жилището и броя на стаите, респективно на прозорците. Ако нямате пари за да смените цялата дограма на апартамента си наведнъж, можете да почнете от стаята, където стоите най-дълго време. А спестените пари от парното може да вложите следващата година в дограма за другата стая. Вложените пари ще се избият за 2 до 3 зими. А и докато се радваме на ниските сметки за парно, жилището ни вече ще е достатъчно комфортно и ще сме забравили дилемата "Да надуем парното, за да ни е по-топло или да сложим още един пуловер, за да спестим от сметката".

"Имам двустаен апартамент в панелен блок на последния етаж. Преди две години реших, че е време да направя нещо срещу перманентния студ през зимата, въпреки работещото парно и пускането на електрическа печка от време на време. Смених дограмата и направих изолация на стените и покрива. И докато преди това постоянната температура през зимата беше 15-16 градуса, след тази операция тя се повиши до 24-25 градуса", разказва Симеон Карастоянов от столичния квартал "Обеля 2". Инвестицията му в новата дограма е излязла малко над 2000 лв. и те вече са се изплатили, тъй като след ремонта в жилището парното никога не се пуска на повече от 3, докато преди това винаги е стояло на 5 и е било студено.

В същото време сметката му за парно пада с около 30-40%, което реално си е сериозна сума, особено за зимните месеци. Инвестицията за такъв проект зависи най-вече от големината на жилището и необходимата модернизация. При дограмите трябва да се спазят някои правила, които могат да намалят цената на целия проект. Например не е необходимо цялото жилище да се оборудва с най-скъпата енергоефективна дограма.

Модерните PVC и алуминиеви прозорци и врати са няколко вида и е добре преди да пристъпите към реализацията на проекта, да се консултирате със специалист. Има дограми, които са специално предназначени за изложения, които по-дълго се огряват от слънцето, както и обратното. И тъй като повечето апартаменти в България имат две изложения, почти винаги е добре да се консултирате със специалист какви точно врати и прозорци са ви необходими. А и така се спестяват ненужни разходи, обясняват експерти. Например специалистът може да ви помогне дали да изберете три-, четири- или пет-камерна дограма за конкретната стая. Също така е от значение и дали ви е необходим двоен или троен стъклопакет.

Тук, освен осветеността на стаята и достъпът на пряка слънчева светлина, трябва да се има предвид и шумоизолацията, която ще се постигне чрез съответния стъклопакет. Самите стъкла също са няколко вида - обикновено (бяло), нискоемисионно, високоемисионно, ламинирано и др. В зависимост от изложението и спецификацията на жилището също е добре за различните стаи да се избере различен вариант или комбинация. Има значение и дали кухината между самите стъкла трябва да бъде запълнена с въздух или инертен газ. Различните обкови на дограмите също притежават различни качества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Цецо
Коментирай