Македония ни оспори и Вапцаров

Македония ни оспори и Вапцаров | StandartNews.com

Скопие/Брюксел. Пореден междудържавен скандал е на път да заформи македонската страна. Този път в основата на претенциите на съседката ни е поетът Никола Вапцаров. 

Днес в Брюксел се проведе конференция, посветена на 70 годишнината от убийството на Вапцаров. Тя е организирана от евродепутата ни Евгени Кирилов. На нея присъства и Никола Вапцаров – внук.

Според македонските медии обаче събитието е поредната провокация на България. „Скандално. Застреляха го в българска казарма, а сега е български поет”, гласи заглавието на скопския вестник „Вечер”.  „Български евродепутат представя в Брюксел Никола Вапцаров като български поет”, се казва в материал на телевизия Сител. "България не престава с провокациите си в Брюксел – Никола Вапцаров бил български поет", пише електронното издание МКД.

Претенциите на Македония към Вапцаров идват само няколко седмици, след като затихна скандала около българските средновековни ръкописи, които съседката ни искаше да представи като свои. Това се случи на изложба отново в Брюксел. 

Страшно ми е трудно да коментирам начина, по който Македония се отнася към едно честване – 70 години от разстрела на един световно известен български поет, каза Евегени Кирилов. Според него това показва до какъв безсъзнателен национализъм се стига в нашата съседка.  

Претенциите на Македония към Вапцаров са от 20 години, но той винаги е бил смятан за български поет, както в българската, така и в световната литература, заяви историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. 
 

Единственото, за което съседите ни могат да се хванат, както и се хващат, е, че е роден в Пиринския дял на Македония, Банско, както и употребата на думата „македонец”, но тя няма етнически характер в случая, обчсни историкът.

 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай