Любопитко пренесе микроби на Марс

Любопитко пренесе микроби на Марс | StandartNews.com

Лос Анджелис. Марсоходът "Любопитко" (Curiosity) може да нанесе непоправима вреда на Марс заради немарливостта на инженерите. Техниците са отворили стерилизирания бокс със сонди и са вкарали там земни микроби, съобщава Sky News.

Микробиологът от НАСА Катрин Конли съобщи, че е узнала за инцидента още през ноември миналата година, но вече е било прекалено късно да се направи каквото и да е било. Както се изяснило, инженерите са отворили кутията, за да сложат резервни сонди, тъй като се страхували , че приземяването може да повреди някои детайли. Според правилата на космическата агенция, кутията не е трябвало да бъде отваряна заради опасност от замърсяване със земни форми на живот на Марс. Всички части на Curiosity, които ще имат допир с повърхността на планетата са стерилизирани, дори колелата му.

Опасността идва от това, че при съприкосновение на сондата с леда или водата, която теоретично може да има на Марс, бактериалните спори могат да ги заразят и да се разпространят. Сега на учените остава надеждата марсоходът да не открие вода по пътя си. В противен случай, заедно със сондата на планетата могат да се "приземят" 250 хиляди бактериални спори от Земята. Голяма част от тях трябва да загинат още в първите минути, но част от тях ще останат. Според професора от западния калифорнийски университет Джон Ди Румел, ще стане интересно, когато бъдещите мисии на Марс установят, че там животът е донесен от Земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай