Принц Албърт пръв подарява коледна елха

През 1848-а се появява рисунка на кралското семейство около дръвчето

Принц Албърт пръв подарява коледна елха | StandartNews.com

Въпреки че Коледа отбелязва рождеството на Христос, в Библията не се споменава датата 25 декември. Повечето историци вярват, че Исус е роден през пролетта, а не през зимата и че самият му рожден ден се е превърнал в официален празник чак през трети век. Някои хроникьори смятат, че тази дата е избрана, защото съвпада с езическия фестивал „Сатурналии“, който почита бога Сатурн с празненства и размяна на подаръци.

Историята на коледната елха може да се проследи до египтяните и римляните, които отбелязвали зимното слънцестоене с вечнозелени растения, с което си напомняли, че пролетта ще дойде скоро. Традицията официално започва от германския принц Албърт, който първи подарява коледна елха на съпругата си, английската кралица Виктория. Рисунка на кралското семейство пред елхичка се появява във вестник „Illustrated London News“ през 1848-а и едва тогава традицията се приема глобално.

Идеята за Дядо Коледа може и да е вдъхновена от свети Николай, но истинският светец не е имал дълга бяла брада и червен костюм – характеристики, които впоследствие се заформили. Според легендата, епископът от четвърти век дарил своето изобилно богатство, за да помогне на жените, спасени от  робство. След като новината се разчува, в Холандия започват да го наричат „Sinter Klaas“.

Според „Кока-кола“ Дядо Коледа не изглеждал толкова весел първоначално. През 1931-а компанията наема художника Хадън Съндблом, който за първи път рисува реклами на дружелюбния образ, вече добре познат и за нас.

Според легендата, закачваме коледни чорапчета над камината, благодарение на беден мъж, който нямал достатъчно пари за зестрите на трите си дъщери. Свети Николай пуснал торба със злато през комина им, където момичетата били закачили чорапите си да съхнат край огъня. Златото се озовало в тях и така започнала традицията.

„Jingle Bells“ първоначално била песен за Деня на благодарността. Джеймс Пиърпънт написал „One Horse Open Sleigh“, която изпълнил на църковен концерт по случай американския празник. Но през 1857-а парчето било преиздадено под сегашното си заглавие и се превръща в една от най-популярните коледни песни.

Коледното украсяване е по-опасна дейност, отколкото изглежда. По данни на Комисията по безопасност на потребителя в САЩ всеки ноември и декември 14 700 души постъпват в болница зарад инциденти, свързани с коледни украси.

Всяка година безброй писма за Дядо Коледа изпълват пощенските офиси по света. Но докато хиляди родители ежегодно обясняват на децата си как писмото им се е загубило по пътя, канадските малчугани се радват на обратна поща. Пощальони от държавата на кленовия лист отговарят на хиляди писма и дори запазват специален пощенски код, на който децата да пращат желанията си – „HOH OHO“.

Захарните бастунчета произлизат от Германия. Първоначално хоровият диригент на църквата ги раздавал на децата, за да ги накара да запазят мълчание по време на дългите служби. Но те стават коледно лакомство през 1847-а, когато германски имигрант във Швеция за първи път украсява коледното си дръвче с тях.

Уошингтън Ървинг може да е известен с „Легенда за Сънната долина“, но авторът има много произведения, посветени на свети Николай. Всъщност именно Ървинг първи пише за Дядо Коледа и осемте му еленчета. През 1835-а той става сред основателите на Обществото на свети Николай в Ню Йорк, където работи до 1841-а.

Гирляндите са изобретени през 1610-а в Германия и в началото били произвеждани от истинско сребро. В САЩ били забранени дълго време, защото съдържали олово и имало опасност от отравяне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай