"Лувърът" е музей №1

"Лувърът" е музей №1  | StandartNews.com

9,7 млн. души са го посетили през 2013 г., втори е Британският музей

Парижкият "Лувър" по традиция зае първото място в авторитетната класация на сп. "Дъ Арт Нюзпейпър" (The Art Newspaper) на 100-те най-добри музея в света. През 2013 година той е бил посетен от 9,7 милиона души. Списанието обаче отбелязва, че цифрата е с 500 000 души по-малко от предходната година.

В първата тройка са още Британският музей в Лондон, за който не се плаща входен билет (6,7 млн. посетители) и нюйоркският "Метрополитън" (6,2 милиона души), съобщава италианският сайт "Артсблог". В предишната класация местата на двата музея бяха разменени.

С титлата на музейна столица на света може да се похвали Лондон. В топ 10 са класирани четири музея в столицата на Великобритания. На четвърто място е Националната галерия (6 милиона посетители), на шесто е Музеят по естествена история (5,3 милиона души), а на седмо - "Тейт Модърн" (4,8 милиона души).

В първата петица на най-посещаваните и известни музеи в света са музеите на Ватикана, посетени през 2013 година от 5,46 милиона туристи.

В топ 10 са попаднали също така Националният дворцов музей в Тайпе (Тайван) и центърът "Помпиду" в Париж.
Сред италианските музеи в класацията също традиционно на първо място се нарежда флорентинската галерия "Уфици", притежаваща една от най-значимите колекции с произведения на изобразителното изкуство в света. Миналата година тя е била разгледана от 1,8 милиона души, което й отрежда 26-о място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай