Лудницата в Курило без охрана (ОБЗОР)

Лудницата в Курило без охрана (ОБЗОР) | StandartNews.com

Обезумелият кикбоксьор потрошил челюстта и 9 ребра на дерматолога

Причиняване на смърт по недпредпазливост вследствие на умишлено причинена телесна повреда. По този текст от Наказателния кодекс (НК) се води разследване под ръководството на Софийска градска прокуратура за причините за смъртта на д-р Илко Иларионов, пребит в държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" в Курило. Разследването все още е срещу неизвестен извършител. Текстът в НК предвижда от 3 до 12 г затвор.

Хора с различни диагнози са били в едно помещение с дерматолога д-р Илко Иларионов, който почина, след като бе пребит от пациент в психиатрията в Курило. Това било нормална практика заради европейските изисквания срещу дискриминация, съобщиха запознати пред "Стандарт". Д-р Иларионов, дерматолог в столичната Пета градска болница, почина в събота в "Пирогов" въпреки усилията на лекарите. Докторът бе нападнат и пребит на 21 юли жестоко от друг пациент. Според запознати той е кикбоксьор. Не е ясно какво точно е провокирало агресията на другия пациент в Курило. Но кожният лекар е бил вързан и пребит с метални тръби. След зверството медикът бе приет по спешност в клиниката по интензивно лечение на "Пирогов". Д-р Иларионов е бил със счупена долната челюст, гръдна травма 9 потрошени ребра, контузия на десния бял дроб и охлузвания по главата и тялото.

Освен прокуратурата обстоятелствата около побоя изясняват и от Изпълнителна агенция "Медицински одит" към Министерство на здравеопазването.

Докладът на "Медицинската ДАНС" ще е готов в сряда

Пред "Стандарт" директорът на психиатрията в Курило, д-р Цветеслава Гълъбова, призна, че в болницата няма специализирана охрана. "Такава има само в едно от отделенията на държавната психиатрична болница в Ловеч. Ние се оправяме сами", не крие д-р Гълъбова.

Според запознати, дерматологът изпаднал в депресия, след като станало ясно, че в началото на юли закриват кожното отделение в Пета градска болница, където работел. В неделя министърът на здравеопазването д-р Петър Москов отрече твърденията, че това е причината колегата му да се разболее. По думите на д-р Москов, Илко му имал нужда от психиатрична помощ от години. Колеги на д-р Иларионов твърдят, че той е много умен, добър специалист

работел с вещина, но бил доста интровертен

"Жалко за д-р Иларионов. Лекувала съм се при него и не ми е направило впечатление да е имал психични проблеми. Винаги е бил внимателен. Благодарение на него се спасих от псориазиса... Изпращала съм много мои познати при него и са останали очаровани и доволни. Бог да го прости...", написа след вестта за смъртта му негова пациентка в Интернет.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай