Луд с брадва тормози цял квартал

Съседите на Любо от жк "Лагера" живеят в страх и ужас

Луд с брадва тормози цял квартал | StandartNews.com

София. Психично болен мъж тероризира цял столичен квартал, а съседите му от блок 42 в жк "Лагера" живеят в постоянен страх и ужас. Хората не смеят да се приберат по домовете си. Част от тях дори напускат и се опитват да продадат жилищата си. Всички са притеснени, че случаят от Лясковец може да се повтори и в техния квартал.

Причината е, че на осмия етаж в 18-етажния блок от 7 години живее млад мъж, страдащ от параноидна шизофрения. 24-годишният Любомир Шейтанов вдига непрекъснато шум, разхожда се между етажите и блъска по вратите на съседите си, разказаха самите те. Крещи и ги заплашва с убийство и саморазправа. "Той е млад, около 80-килограмов заради болестта си и доста силен. Страх ни е", твърди домоуправителят Иван Тимов. Ако не обикаля из етажите, Любо вилнее в апартамента си. Съседи, които са успели да надзърнат вътре, твърдят, че липсват врати и прозорци. Младият мъж ходи по нужда, където му попадне, а на живеещите под него им тече от тавана.

"Ние сме най-потърпевши от всички. Живеем в този ад вече години. България е страната на свободните луди, щом се допуска това", коментира комшийката от долния апартамент Кристина Събева. Пред апартамента на Любо, по коридора и близките горни и долни етажи се усеща зловонна смрад. Съседите обясниха пред "Стандарт", че със затоплянето на времето Любо е започнал да се разхожда по коридорите и да ги плаши с брадва. Повечето са се снабдили със спрейове, за да се пазят. Обикновено младият мъж излиза в 5.30 ч сутринта и започва да вилнее. На няколко пъти е заплашвал с убийство и саморазправа всеки, изправил се пред очите му. Никой не смее да припари до вратата на жилището му. Многократните опити на полицията да съдейства по някакъв начин също удрят на камък. Униформените само веднъж са успели да влязат в апартамента и са били погнусени. Любо се е барикадирал вътре, не давал на никого да го доближи. Дори собствената му майка Йорданка Шейтанова не влиза вътре. Комшиите обясниха, че тя често е пребивана от сина си. Затова само му оставя храна в кашонче пред вратата. "Все едно вътре не живее човек, а куче. Тя му оставя храна, той си отваря и си я взима", разказа домоуправителят Иван Тимов. Той самият е бил подгонен със счупено стъкло при опит да разговаря. Майката на психично болния отказва да съдейства, тъй като според съседите няма интерес. Дори когато й кажат нещо за сина й, тя също изпада в ярост и започва да кълне и обижда.


"Трябва да освидетелстват и майката. Тя е некомуникативна, в нея също има психични отклонения. Говори грубо и използва ужасни изрази", смята Кристина Събева. Жената работи като чистачка в близко читалище и няма големи доходи. Препитава се от парите за лекарства и инвалидната пенсия на сина й, обясниха комшиите. Оправдавала се, че в болницата й поискали 200 лева месечно, за да се грижат за Любо. Следват серия от жалби, на няколко пъти прокуратурата иска от съда мерки за принудително настаняване. Но всичко приключва с престой между един и шест месеца. След което психично болният мъж отново се връща на адреса. В момента се води дело за попечителство, тъй като Любо е пълнолетен и само съдът може да му определи настойник. Той обаче отказва да се явява по делата, майка му също е трудно откриваема от компетентните органи. Комшиите довериха, че на едно от заседанията Любо все пак се е появил в залата натъпкан с лекарства. Обяснил пред съда, че му се привиждат чудовища и за това проявява агресия. Вещото лице по делото обаче е било категорично, че трябва да бъде настанен само за месец, а не за постоянно лечение.

"Майка му не му дава редовно лекарствата, може би ако си пие хапчетата, ще е по-кротък", коментира домоуправителят. "По Закона за здравето принудителното настаняване е до шест месеца, след това го пускат отново. Сега водим дело по линия на етажната собственост да ги изведат за период до 3 години. В момента процесът е във Върховния касационен съд", разказа домоуправителят. "Трябва ли да стане като в Лясковец, за да ни обърнат внимание?", питат се изплашените съседи и се надяват държавата и българските институции най-после да обърнат внимание на този случай.

Майката: Провокират ми детето

"Тормозят ми детето и го дразнят. Те не го приемат, постоянно го провокират", заяви пред "Стандарт" майката на Любо Йорданка Шейтанова. Тя обясни, че не желае синът й да се лекува повече в психодиспансера в Курило, защото условията били много тежки, лекарите не си мърдали пръста и постоянно й искали пари. "Аз искам асистент, някой да се грижи, да го извежда на разходки, но ми отказват. Ако има такъв човек, той няма да е агресивен към околните", категорична е Шейтанова. Жената твърди, че се грижи сама за сина си и обвини съседите си, че злоупотребяват и искат да я изгонят. Любо е започнал да страда от болестта от 15-годишен, тъй като е бил тормозен от съучениците си. Според майката през последните години лудостта му се е засилила и се нуждае от спешно лечение, за което обаче липсват средства.

В Курило не го искат

Повече от 12 пъти Любомир Шейтанов е постъпвал за лечение в Държавната психиатрична болница "Иван Рилски" в Курило. Първото му настаняване е през октомври 2008 година, а за последно е пуснат на 15 ноември 2013 година. Средната продължителност на престоите му в лечебницата не надхвърля и месец. Шейтанов се води на диспансерно наблюдение с диагноза параноидна шизофрения. Според диагнозата на психиатрите болестта му се изразява с непрекъснато протичане и трайно оформена личностна промяна. Също така младият мъж боледува от психиатрично разстройство на съзнанието, поради което не е в състояние да разбира постъпките си и не може да ги ръководи. Всичко това е довело до трайна личностна деградация. От прокуратурата пък са стигнали до заключението, че Шейтанов не може да носи наказателна отговорност поради невменяемост. Съседите му от бл. 42 се оплакаха, че от болницата в Курило вече отказват лечението му. Това потвърди и майка му Йорданка Шейтанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай