Лошо! Какво ви чака, ако ви изтръпне дясната ръка

Разкрития на учените

Лошо! Какво ви чака, ако ви изтръпне дясната ръка | StandartNews.com

Когато дясната ви рака започне да изтръпне и това е съпътствано с други симптоми, е нужно да се консултирате с лекар 

Какво издава изтръпването на дясната ръка?

Руският невролог д-р Владимир Ерохин разкри какви са причините за това оплакване.

Ограничен кръвен поток - според лекаря това е най-честата причина за изтръпване на крайниците. Ораничаването на кръвния поток, което обикновено се случва поради определена позиция на тялото.

Но проблеми с кръвообращението могат да възникнат и поради определени заболявания.

Атеросклероза - в този случай кръвоносните съдове се стесняват поради натрупване на мазнини и холестерол, образуващи плаки.

Васкулит - това опасно състояние се свързва с възпаление на кръвоносните съдове. То увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци.

Диабет - високата кръвна захар може да увреди малките кръвоносни съдове, причинявайки проблеми с чувствителността на крайниците.

Увреждане на нервите - ако даден нерв е увреден или компресиран, човек може да почувства болка, скованост или изтръпване в определена област на тялото.

„Изтръпването на дясната ръка може да показва синдром на карпалния тунел в резултат на компресия на средния нерв в ръката. В допълнение към изтръпването се усещат слабост и болка, засягащи китката и предмишницата или цялата ръка “, споделя д-р Ерохин. Лекарят посочва и по-опасни причини за увреждане на нервите на ръката, които включват:

дефицит на витамин В12

диабет

автоимунни заболявания (като лупус)

заболявания на бъбреците и черния дроб

някои инфекции като Лаймска болест и ХИВ

Дискова херния - това е друга причина за изтръпване на дясната ръка. Хернията може да окаже натиск върху нервите, които минават през гръбначния стълб и достигат до ръцете. Това води до болка и изтръпване.

Инсулт и инфаркт - в случая може да се усети изтръпване в дясната ръка, заедно с болка и други симптоми, които са характерни за тези опасни състояния.

„Хората със симптоми на инфаркт, инсулт или тромбоемболия трябва незабавно да потърсят медицинска помощ. Всяко едно от тези състояния може да доведе до необратими щети, да застраши живота”, подчерта експертът.

Неврологът допълва, че повод за преглед е и изтръпването на дясната ръка, което е упорито или се появява внезапно, заедно с други неблагоприятни симптоми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай