Лекари от Европа спасяват Станислава

Лекари от Европа спасяват Станислава | StandartNews.com

Варна. Бременна жена в кома след два инсулта изправи на нокти лекарите във Варна и Министерството на здравеопазването. Здравният министър Десислава Атанасова, чието ведомство е едноличен собственик на капитала на УМБАЛ "Света Марина", е разрешила да бъдат извършени всички необходими разходи за лечението на 27-годишната Станислава Христова.

Жената е бременна в петия месец, а състоянието й остава критично. Това установили вчера в болницата на състоялия се разширен консилиум от водещи невролози, неврохирурзи, реаниматори, акушер-гинеколози.

Водещи европейски специалисти ще спасяват 27-годишната Станислава. Варненската болница "Света Марина" вече е изпратила запитвания до най-добрите европейски клиники и очаква техни експерти да дойдат на място, за да помогнат в разрешаване на тежкия случай. Вече е обезпечена допълнителна медицинска техника за мониторинг на мозъчния кръвоизлив, осигурени са и необходимите скъпоструващи консумативи за лечението.

Младата жена изпадна в кома след два мозъчни кръвоизлива в рамките на 20 дни. Тя е настанена в реанимацията на университетската болница. На 9 април получила първия си инсулт и тогава лекарите установили, че кръвоизливът е на възможно най-лошото място - зад лявото око. Те обяснили на близките, че има голям риск при операция да се стигне до загуба на зрение, а впоследствие и на говора.

Според родителите - Донка и Красимир Димитрови, варненските лекари са направили всичко възможно и са изпратили писмо до Министерството на здравеопазването с искане да бъде командирован италиански професор, за да извърши сложната интервенция, която струва 30 000 лева. Междувременно на 29 април втори инсулт е покосил Станислава и оттогава тя е в кома. Отворена неврохирургична интервенция би била операция на отчаянието.

Тя е високо рискова както за майката, така и за плода, каза доц. Силва Андонова, началник на Втора неврохирургична клиника към "Света Марина". Според нея състоянието на Станислава е твърде критично и вероятността от трети фатален кръвоизлив е реална. В страната липсва стандарт за ендоваскуларно лечение на мозъчни аневризми, което е алтернатива на отворените операции.

В университетската болница Варна няма обучени специалисти за провеждане на такова лечение и затова е потърсено съдействие от клиники в Европа. Според проф. Красимир Иванов, шеф на Съвета на директорите на болницата и ректор на Медицинския университет във Варна, има и твърде сериозен проблем при извършването на минимална инвазивна процедура - стентиране на артерия, което не се поема от здравната каса.

Един стент струва близо 20 000 лева, което не е по финансовите възможности на повечето пациенти с инсулти и инфаркти. А тези от тях, които са потърсили лекарска помощ до 3 часа след инцидента, имат по-голям шанс за пълноценен живот със стентиране на артерията. Според проф. Иванов това е парадокс в здравната система, защото касата отпуска пари за лечение в чужбина, но не допуска осигуряването на средства за същите интервенции у нас.

27-годишната Станислава има дъщеричка на 7 години - Кристина. Вчера детето пък е прието в окръжна болница "Света Анна" с лаймска болест след ухапване от кърлеж. Баща му и дядото на момиченцето спешно отпътуваха за среща с препоръчан специалист в столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай