Легенди за Чудесата

Легенди за Чудесата | StandartNews.com

Шест от Чудесата на България грабнаха медалите в едноименната кампания на "Стандарт" за 2014 г. В сряда вечерта БНТ излъчи директно от Студио 1 бляскавото шоу, в което с онлайн и смс гласуване бяха определени победителите. В категория археологически открития шампионите са Пръстенът убиец от Калиакра, Маската на Терес от Долината на тракийските царе и Урвич - Манастирът на Паисий. Атракциите, класирани от над милион българи на първите три места са крепостите "Трансмариска" - Тутракан, "Перистера" - Пещера, и остров Св. Анастасия край Бургас. Разликите в резултатите от вота за трите атракции са толкова малки, че за нас и трите са Чудо номер 1 за 2014 г., каза главният редактор на "Стандарт". България има над 43 000 артефакта от 7 епохи, гордее се с величествени крепости и бляскави съкровища. Знаем много за историческите факти около тях, но малко за легендите. Затова в два поредни броя ще ви разкажем легенди за шестте Чудеса, участвали във финала на кампанията за 2014 г.

Серийни убийства в крепостта Калиакра

Зимата на 1385 г. Иванко, синът на Добротица, се промъкна в двора на църквата "Св. Богородица Оранта". Зад непристъпната стена на крепостта Калиакра се чуваше гневът на морето. Увит в черно наметало, наследникът на великия добруджански деспот, от когото трепереше Генуа, приличаше на сянка. Очите му нервно се лутаха в мрака. Заради духовете. От прастари времена земята край храма приютяваше предците му. Страхът го задушаваше. Знаеше какво е извършил. Пръстенът изгаряше кутрето на дясната му ръка. Така, както тежкият поглед на Добротица стопяваше смелостта му. Колко пъти бе накланял изящното бижу над чашата на баща си? Колко безсънни нощи чакаше арсенът от малката кутийка да поведе владетеля към другия свят? Едва тази нощ се увери, че наистина остават броени дни. Лекарите пак спореха треска или холера мъчи архонта на Черноморското княжество, но вече се питаха има ли връзка между болестта на деспота и смъртта на двамата му съветници. Да, трябваше да скрие пръстена. Затворил бе прекалено много очи. А Иванко не искаше нищо на пътя си. Ставаше деспот. Нямаше силата на Добротица да воюва в морето, нито бащината смелост да обръща гръб на Константинопол, но разбираше от пари. Щеше да спре войната, да се договори с Генуа, да й даде земя, да пусне корабите й и да прибира златото й. Но не знаеше, че след 630 години пръстенът убиец щеше да го издаде.

Маската превръща владетеля в бог

Зимата на 429 г. преди Христа. Ситалк, славният цар на одрисите, изпи последната глътка вино от фиалата с лика на баща си. Затвори очи. Сякаш кръвта на великия Терес ужили всяка клетка от тялото му. И върна спомените. Видя как по същия начин на същото място основателят на Одриската държава завърши ритуала с възливане на течности, благослови армията си и отклони от земите тракийски фалангите на Дарий I, поели към Европа. Чу стържещия глас на брат си Спарадок, когато пак тук, получил сила след мистериалната инициация, пречупи атиняните от морския съюз и накара 200 полиса да плащат данък на одрисите. Сега бе негов ред. Отдели бавно фиалата от устните си и я задържа пред лицето си. Сиянието на чистото 24-каратово злато го бе превърнало в Слънчевия бог за поданиците му. В краката си чу рева на 150 000 бойци, които го приветстваха и чакаха заповед. Отиваше на югозапад - за да прибави към величието на одриското царство земите на стримони и меди. "Напред", извика Ситалк. Вече бе погледнал в бъдещето. Видял бе как след столетие Севт III строи Севтополис, знаеше, че след 2500 години хълмът, от който говореше, хората щяха да наричат Светица. А златната маска, предавана от цар на цар, ще разказва на поколенията за силата на великия Терес.

Единственият манастир в историята на Паисий

Пролетта на 1744 г. Свещта в студената килия на манастира "Св. Архангели" в Плана планина догаряше. Но Паисий не забелязваше това. Още младите му очи бяха привикнали със сумрака и жадно поглъщаха поредния пергамент. Намерил бе подслон в светата обител на път за Атон. Там щеше да сложи расото в служба и прослава на бога. Но безценното съкровище, което игуменът му показа, го накара да поостане. Оцелели по чудо от пламъците на пожар сандъци пазеха книжнина. Хроники и жития на светци. Старецът бе нарекъл свитъците Урвички - от разрушения преди няма и петдесетина години по-рано манастир на цар Иван Шишман. Свитъците разказваха славна история. Върху първите камъни, положени още от римляните, през девети век от Христа била съградена българска твърдина. Тя пазела прохода към Средец, бранела новата велика държава. По пътя край реката минавали тежките кервани на търговци, поели от Солун към земята на франките. По-късно Елена, снахата на цар Иван Шишман, съградила манастир в памет на мъжа си - царевия брат Ясен, който загинал в бой с османлиите, бранейки крепостта Урвич.

"О, неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин", възкликна Паисий. Почти две десетилетия по-късно той щеше да запише думите си в историята на българския народ. И да спомене в нея само славния Урвич с крепост и манастир.

Пръстенът убиец

Описание: Халка с касета от бронз, в центъра на която има отвор за поставяне на отровата.
Украса на касетата: метални топчета и усукани метални нишки.
Дължина на касетата: 2,7 см
Шираната на касетата: 2,04 см
Диаметър на касетата: 0,7 см
Датировка: XIII-XIV в.
Уникалната находка е престояла под земята около 700 години.
Открит е през август 2013 г. от доц. Бони Петрунова във вътрешния град на крепостта "Калиакра", обитаван от аристокрацията и висшето духовенство във времето на деспотите Добротица и Иванко.
Изложен: Каварна
Гостувал: Заедно с други находки от Калиакра в Тутракан, Елена, Карлово и Горна Оряховица.

Маската на Терес

Описание: Фиала (ритуален съд за вода или вино), на който е изобразен реално същестувал мъж с изключително красиви черти. Използвала се е от царя жрец при изпълнение на орфически ритуали.
Тегло: 637 г 24-каратово злато
Широка: 23 см
Висока: 20 см
Открита: На 19 август 2004 г. от д-р Георги Китов
Оригиналът: Изложен е в НАИМ-София
Копие: В исторически музей "Искра"-Казанлък
Гостувания: Оригинатъл на златната маска на Терес е излизал само веднъж от България - през 2008 г. е била изложен в Япония
Датировка: Маската е изработена в първата половина на V в. пр. Хр. Предавала се е по наследство. Край нея в зидания гроб (от последната четвърт на V в. пр. Хр.) са открити още златен пръстен печат с изображение на атлет, железен меч, бронзова броня, върхове на стрели, сребърна фиала и др.
В Долината на тракийските царе има около 1500 могили, от които са проучени едва 250-300.
Там има 23 гробници, от които 21 са с възможност за посещения след социализация

Урвич - Манастирът на Паисий

Построен: IV-V век
Описание: Късноримска крепост, пазеща подстъпите към древна Сердика. По-късно през Средновековието пази вече подстъпите към Средец. През есента на 1371 г. край Урвич братът на цар Иван Шишман - цар Ясен, успява да спре османлиите в жестока битка, в която загива.
Съкровища: Златна индийска монета, тежаща 11,08 грама. В притвора на църквата "Св. Илия" са открити останки от голямо сребърно съкровище (18 монети) от времето на Иван Шишман и Иван Асен V.
Площ на крепостта: Над 20 декара
Манастирът е построен през XV-XVII. Той е единствената света обител, спомената от Паисий Хилендарски в "История славянобългарска".
Проучван: През 60-те години на миналия век от проф. Димитър Овчаров, сега от проф. Николай Овчаров. През 1979 г. там като студенти са копали Николай Овчаров и Георги Първанов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай