Леден капан глътнал военния ас Разпопов

Полковникът вървял по летен маршрут, затова се подвел, обясняват спасителите

Леден капан глътнал военния ас Разпопов | StandartNews.com

Леден капан, не лавина, погубил 54-годишния авиоас Стефан Разпопов в четвъртък. Военният пилот се озовал на снежна козирка на един от улеите на циркуса "Соленото дере". "Ветровете са навяли преспи, дълбоки около 70-80 см. Отгоре има корица твърд сняг от 5-6 см, но отдолу снегът е мек и на зърна. Като е стъпил върху нея, се е отскубнал надолу към скалните прагове. Това не е лавина", обясни вчера за "Стандарт" шефът на Планинско-спасителната служба в Боровец Петър Терзийски.

"Стефан Разпопов се е движел по обозначен планински маршрут, инцидентът е чиста драматична случайност", уточни спасителят Петър Терзийски. Телефонът в службата звъннал около 18,30 ч. Съпругата на Разпопов - Таня, разказала, че телефонът на съпруга й първоначално е давал свободно, а след това връзката изчезнала. За последно се чула с него около 12,30 ч.

Тогава полковникът бил около хижа "Мусала". Чудел се дали да тръгне нагоре към върха или по долината и след това да слиза надолу, разказала съпругата му на дежурните от планинската служба. Спасителите тръгнали веднага да го спасяват. Намерили го около 1 ч през нощта. "Над снега му се подаваше само обувката, на метри от него беше отхвърлена раницата му", коментира Терзийски. Според спасителите, след хижа "Мусала" пилотът тръгнал наляво по северния склон на връх Дено, влязъл в циркуса на Рилските езера и връх Шатара.

Вървял по лятната пътека между хижите "Мусала" и "Чакър войвода". "През зимата се създават улеи, където вятърът навява сняг и се създават козирки. Затова винаги съветваме планинарите да спазват зимната маркировка, която е по билото на върховете", заяви Терзийски. Според него навсякъде, където наклонът е по-голям от 20-25 градуса, съществува вероятност от създаване на такива "подсечки". Когато стъпил върху създадена от ветровете "снежна дъска", снегът поддал и Разпопов се стоварил надолу по склона. "Само съдебните медици ще кажат каква е причината за смъртта. По главата му имаше кръв, така че предполагам, че е починал от черепно-мозъчна травма, а не от задушаване", казва шефът на планинските спасители в курорта.

Стефан Разпопов тръгнал още сутринта, за да се катери към "Мусала". След като се чул с жена си, е вървял най-малко около 4 четири часа, казват планинските служители. "Бил е опитен планинар, не за първи път е вървял по този маршрут", казва Терзийски.

"Не искам да говоря, много ме боли. Видяхме се преди месец. Стефан беше много отговорен човек, голям мъжкар", разказа вчера пред "Стандарт" о.з. полковник Владимир Пампоров. Той е бил инструктор на Разпопов в авиобазата в Доброславци. Стефан дошъл там от Безмер като капитан. "Преди това беше пилотирал щурмовия самолет Су-25. Беше завършен пилот", казва Пампоров. В Доброславци той трябвало да се преобучи да лети на МиГ-23. "Стефан бе много разумен, прецизен. Никога не поемаше непремерени рискове, никога не е правил гранични изпълнения, които биха застрашили по някакъв начин поставената задача", казва Пампоров.

След като отишъл в Доброславци, Разпопов за кратко се издигнал до командир на военновъздушната база и я командвал от януари до декември 2001 г. "Познавах Разпопов. Бяхме заедно във военната академия "Г. С. Раковски". Изключителен човек - и като професионалист, и като приятел. Със семейството му обичаха преходите в планината. Наслаждаваха се на красотата и величието на природата", разказа вчера шефът на Военновъздушните сили ген. Константин Попов.

Стефан Разпопов до последно бил единственият зам.-командир на база "КУН". Тя е създадена на 1 юли 2012 г. и се разшифрова като "Командване управление и наблюдение". През ръцете му е минавала цялата оперативна работа по командване на всички бойни единици на Българската армия. "Това включва планиране на нарядите, цялостното наблюдение на въздушното пространство, контрол и управление на всички полети и радари", коментира ген. Попов. Преди това през 2010 г. Разпопов бил командир на поделението в Бояна на Военновъздушните сили.

Любовта към планината наследила и дъщеря му Мария, която работи във фирма за артикули за екстремни спортове. Тя често придружавала баща си в планинските походи, става ясно от страницата й във фейсбук. Вчера часове след кончината на баща си тя сложи за заглавна снимка заснежени борове. За последно сбогом пък качи фотос, на който с татко й танцуват - последното танго преди нелепата му кончина.

Министър Ангел Найденов: Отиде си достоен български офицер

"Отиде си един достоен български офицер, чийто живот завинаги ще остане пример за колегите и приятелите му" - това пише в съболезнователен адрес до близките на полковника министърът на отбраната Ангел Найденов. "Той служи вярно и всеотдайно в редиците на Българската армия с чувство за отговорност и войнски дълг", казва още Найденов.

Поклонението ще се състои на Централните софийски гробища в понеделник от 12,30 часа с всички почести. Ковчегът му ще бъде положен в Алеята на летците.

Сред колегите си полк. Стефан Разпопов ще бъде запомнен като отличен командир и офицер. Той е бил голям професионалист, от който младите поколения летци са черпили знания и умения. Близките му пък го описват като добър и искрен приятел и доблестен човек. С готовност той е подкрепял и различни благотворителни кампании.

Разпопов е роден на 10 февруари 1959 г. в село Ветрен, област Пазарджик. Завършва Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, а след това и Оперативно технически и стратегически курс във военната академия "Г. С. Раковски". Курсантските си години кара в авиобаза Щръклево. Първата му офицерска длъжност е старши пилот в авиобаза Безмер на самолет МиГ-17. Летял е на щурмовика Су-25 и на изтребителя МиГ-23.

"Козирка" помете алпинисти в Банско

Два запомнящи се инцидента с лавини станаха от началото на 2013-а. Тонове сняг се изсипа върху четирима алпинисти, докато катерили връх Вихрен по северната стена през април т.г. Те са изкачвали върха по т. нар. тур Кулоара, когато изведнъж се е откъснала "козирка" от сняг. Лавината ги влачила близо 40 м.

Всички са били опитни алпинисти и част от 10-членна група, които обаче имали малшанс. Сред пострадалите бе и преподавателят в НСА и покорител на връх Еверест Дойчин Боянов, който бе със счупен таз. От другите трима пострадали единият бе със счупена подбедрица, вторият с наранявания по главата, а последният - със съмнение за счупени ребра и контузия на белия дроб. Макар и потрошени, алпинистите подали сигнал в Планинската спасителна служба в Банско. След близо 2 часа, носени на ръце, а накрая и с помощта на моторни шейни, групата слязла до основата на стената.

Посрещнали ги техни колеги, които, по ирония на съдбата, организирали в Банско алпийско рали в памет на техен загинал приятел. Близо 40 планински спасители и доброволци участвали в спасителната акция.

Трима елитни алпинисти пък оцеляха, затрупани на 13-и януари от голяма лавина в района на Седемте рилски езера. Те паднали от около 100 м, докато изкачвали стена над езерата, която е обледенена и на нея се практикува катерене. Над нея върхът продължава със снежен склон, от който тръгнала лавина и ги помела. Сигналът за инцидента бил подаден от туристка, намираща се в околността. Малко по-късно единият от пострадалите мъже също е успял да се обади по мобилния си телефон и да уточни къде са затрупани. Екипите от Планинската спасителна служба към БЧК реагирали веднага и от авиобаза "Крумово" излетял хеликоптер. Алпинистите били извадени бързо изпод лавината и транспортирани във ВМА в София. Единият от пострадалите бе с три фрактури и се наложи да бъде опериран, а другите двама се отърваха с тежки натъртвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай