Лечебните извори на Ванга пресъхват

Петима описват вещите на пророчицата и ги прибират в музей

Лечебните извори на Ванга пресъхват | StandartNews.com

Лечебните извори на Ванга в Рупите ненадейно пресъхват. За това алармираха притеснени петричани. "Ванга сама прибира силата си от отвъдното.

Спира да ни помага, след като вижда какви са днес хората в България. Превърнахме се в страна на шарлатани, неверници и злобари", нареждат притеснени хората.


"Това не е вярно. Водата в трите минерални извора не е намаляла. Единият сондаж, който е на дълбочина 450 метра, е в двора на манастирския комплекс. Той е на най-високата точка в сравнение с останалите два. Понякога водата, която е с температура 75 градуса, спира да бълбука заради денивелацията, но не и да пресъхва", твърди управителят на комплекса в Рупите Серафим Иванов. По думите му всичко е така, както е било през 70-те години на миналия век, когато са правени сондажите. При оттичането на водата в гьоловете температурата й пада и там всеки ден десетки хора намират лек за болежките си. Изворите помагат за лечение на травми, за костната система, за дихателните пътища, за сърдечни и стомашно-чревни заболявания. "Имам гастрит, но като пийна от тази вода, болката отшумява, облекчава ме. Ванга е тук, духът й е тук и тя продължава да помага районът да става все по-хубав. Хиляди хора се възхищават на това място", смята Серафим Иванов. Кметът Георги Атанасов също бе категоричен, че изворите не са пресъхнали.


Комисия от петима експерти започна да описва всяка една от 1411-те вещи на пророчицата Ванга в къщата й в местността Рупите. В понеделник пристигнаха представители на историческия музей, който трябва да стопанисва предметите на прочутата ясновидка с решение на общинския съвет. Щом изнасянето на предметите приключи, фондация "Ванга" ще започне ремонт на сградата. Управителният съвет ще направи оглед и ще прецени какво и как да се поправи. Няма нищо да се променя, къщата ще бъде запазена в автентичния й вид. Тя обаче няма да бъде отворена на 14 октомври, когато е храмовият празник на църквата на Ванга "Света Петка". Очакванията са, че до края на тази година посетителите да могат да влязат и да разгледат стаите, в които е живяла пророчицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай