Лазаров: Постът ми на главен секретар на МВР не е самоцел за мен

Лазаров: Постът ми на главен секретар на МВР не е самоцел за мен | StandartNews.com

София. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви на брифинг, че постът, който заема в момента, не му е само цел. „Не се притеснявам за резултатите, които постигнахме в периода, в който заемам тази длъжност", допълни той, цитиран от Фокус.

На въпрос за операцията „Червеи", Лазаров отговори, че няма информация по този случай. „Знам това, което научавам от медиите. Има проверка на Прокуратурата и след като се е заела съдебната система със случая, едва ли е необходимо главният секретар да коментира. Нека спазваме хигиена в отношенията си", каза Лазаров.

Относно поисканата оставка на Лазаров от Реформаторския блок на основание оронване престижа на МВР, като в мотивите им е операцията в Лясковец и ситуацията с КТБ, главният секретар коментира, че доста неща са се изговорили за операцията в Лясковец.

„Всички знаете колко проверки са направени в МВР по случая. Факт е, че няма нарушение или грешка на главния секретар, която да е установена. Случаят „Лясковец" е във Велико Търново. Има дело, което е образувано, влязло е в сила и в съдебна фаза", продължи той.

Главният секретар говори и за проведената операция в София тази нощ. "Трима души са задържани късно снощи за въоръжен грабеж на хранителен магазин в столичния квартал „Дружба". Операцията е проведена тази нощ от служителите на СДВР", каза той.

„Престъплението е извършено с пистолет, като извършителите са били с маски. Незабавно на мястото са изпратени служители на 8-мо районно управление. Районът е бил блокиран, както и всички възможни изходи за оттегляне на заподозрените. Сигналът за престъплението е получен около 00.30 часа на телефон 112 от добросъвестен гражданин, който е призовал грабителите да спрат", съобщи Лазаров.

„Реално са искали да го застрелят. Потърпевшият се прикрива зад МПС и благодарение на бързата си реакция остава жив. Той насочва служителите на МВР в каква посока са се оттеглили лицата. При блокадата е задържано третото лице, което отговаря на описанието като участник в престъплението. Лицето е криминално проявено и е задържано", добави той.

„Планирани са незабавно оперативно-издирвателни мероприятия и съответните процесуално-следствени действия. Директорът на СДВР - Младен Маринов, ме уведоми за ситуацията, като съм съгласувал действията си с министъра на вътрешните работи - Веселин Вучков, както и с главния прокурор - Сотир Цацаров. По предложение на Младен Маринов в акцията е включена специализирана група за задържане „Кобра". Незабавно са установени адресите на участниците на престъплението", коментира главният секретар на МВР.

Лазаров разкри, че е била открита квартирата на заподозрените, където е проведена операцията по задържането им. „Там са намерени два броя пистолети - боен и газов. Открити са и съответните маски, с които е извършено престъплението и други вещи, имащи отношение към извършената престъпна дейност. Лицата са известни на МВР - криминално проявени, като единият е осъждан за кражби", каза още Светлозар Лазаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай