Лазаров: Остава бедственото положение в Смолян и Кърджали

Лазаров: Остава бедственото положение в Смолян и Кърджали | StandartNews.com

Бедственото положение в областите Смолян и Кърджали остава. Това съобщи пред ТВ7 инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура.

„Голяма част от пътищата първи, втори и трети клас са отворени. Остават единични пътища от третокласната пътна мрежа, които през днешния ден също ще бъдат и след това хвърляме всички сили за пробиването на пътищата по общинската пътна мрежа до всяко населено място", обясни той.

„Пътят до Мадан и до Ардино е бил почистен. Пътищата още на 7-ми март бяха отворени за леки автомобили с вериги. Имаш ограничения, специализираната техника преминаваше безпрепятствено. Пътищата бяха затворени единствено за товарните автомобили", продължи инж. Лазаров.

Роторните снегорини са концентрирани над единични третокласни пътища, където снегът трябва да се пробие, за да бъдат пуснати за движение. „Единственият проблем са тези паднали дървета, тъй като части от тях попадат в роторите на машините и трябва да спрат заради аварии, да се отремонтират и да се отстранят", добави представителят на АПИ.

Има опасност от наводняване на пътища, заради реките, излезли от коритата си, изтъкна инж. Лазаров. „Има третокласни пътища, особено в района на Хасково, които са залети и са затворени за движение", заяви той. „Опасност от свлачища има основно на пътя Кричим-Девин, Батак-Доспат и Асеновград-Чепеларе, отново имахме свличане на земна и скална маса. При всички пътища, които минават през планинските проходи има такава опасност", каза още той.

Повече от 200 000 българи бедстват заради усложнената обстановка в страната след обилния снеговалеж. Бедствено е и положението в Минерални бани и в част от Ивайловград. Снегът предизвика хаос и в Хасково.

Горски специалисти се включиха в почистването на падналите дървета в бедстващите райони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай