КЗП: Фирма за бързи заеми иска незаконни лихви

КЗП: Фирма за бързи заеми иска незаконни лихви | StandartNews.com

Дружеството предлага евтини кредити, но кара клиентите си да подписват неизгодни договори

Комисията за защита на потребителите (КЗП)забрани на фирма за бързи кредити да подвежда своите клиенти, просрочили задълженията си по вече отпуснат заем, да подписват допълнително споразумение, което всъщност е в ущърб на техните интереси и остро противоречи на Закона за потребителския кредит.

В съобщението на КЗП не се споменава името на фирмата, защото още тече законовият срок за обжалване. От Комисията обясняват, че въпросната фирма е привличала клиенти със специална оферта за безлихвен заем за период от един месец, след изтичането на който потребителят дължи само главницата по кредита. Но ако клиентът не успее да върне сумата в срок, търговецът го е подтиквал да сключи допълнително споразумение. Става ясно, че според общите условия на споразумението при забавяне на дължимите суми по кредит, потребителят трябва да заплати лихви и такси, които са в по-висок размер от предвидения таван в Закона за потребителския кредит (ЗПК). Законът гласи, че при просрочие кредиторът има право на обезщетение за забава в размер само на законната лихва върху неплатената в срок сума, припомнят от КЗП.

Експертите на КЗП съветват потребителите преди да подпишат споразумение към вече сключен договор внимателно да проверят дали при новите условия действително биха заплатили по-малко от това, което дължат според действащия контракт или Закона за потребителския кредит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай