Кукери 3 месеца на път за хубави кожи

Кукери 3 месеца на път за хубави кожи | StandartNews.com

В община Симитли десетки мъже се стягат за дълъг път. От началото на септември до края на ноември те ще обиколят страната, но не за да разгледат забележителностите й. Целта на голямото пътуване е да намерят, спазарят и закупят качествени кожи за кукерски костюми. Една дузина мъже от село Крупник също ще живее едно тримесечие на колела, уверява кметът на селището Григор Дуев. До началото на декември емисарите ще стигнат и до най-затънтените краища на България, за да попаднат на търсената от тях стока.

"Никак не им е лесно. Борят се с конкуренцията. Всеки гледа пръв да открие я жив пръч, я хубава кожа, я готови премени", споделя селският управник.

Кукерите твърдят, че кожа под 300 лева вече не може да се намери. Понякога цената удря до 400-500 лева. По техни изчисления един добър кукерски костюм тази година ще струва не по-малко от 3500 лева, а най-големите мераклии ще похарчат поне по 4500-5000 лева за качествени премени. Истината е, че стотици мераклии в населените места на община Симитли не жалят пари, за да участват в кукерските игри. Целта им е да бъдат сред най-атрактивните кукери в различните надпревари - в селото, в общината, в страната и в чужбина. Затова търсачите на хубави кожи имат много важна мисия. На тях се разчита селището да има най-хубавите кукери не само в община Симитли, но и в целия Пирински край.

"Те се справят с мисията си. Доказателство за това е, че насам идват чак от Банско и Разлог, за да вземат кукерски премени под наем", разкрива кметът на Крупник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай