Къщата на Хитлер става полицейско управление

Правителството не намери друг начин, да заличи следите на един от последните нацистки символи

Къщата на Хитлер става полицейско управление | StandartNews.com

Австрийски служители споделиха плановете да неутрализират родната къща на Адолф Хитлер, превръщайки я в полицейско управление, като сградата ще претърпи козметични промени.

Къщата се намира в северния австрийски град Браунау, на границата с Германия, където Хитлер е роден на 20 април 1889 г. От 2016 година е взета под държавен контрол, с цел  да отдалечи крайнодесните наследници на нацизма да посещават дома на своя идол.

Въпреки че, Хитлер прекарва кратко време в тази къща, тя продължава да привлича нацистки симпатизанти от цял свят.

Австрийската архитектурна фирма Marte.Marte, управлявана от двама братя, е избрана измежду 12 кандидати, които да извършат промените по имота.

Съдът в Австрия миналата година постанови, че Герлинде Помър, чието семейство е собственик на къщата от близо век, има право на обезщетение от около 810 000 евро, завършвайки продължителна юридическа битка.

Г-жа Помър е отдала под наем имота на вътрешното министерство от 70-те години. Правителството й плаща около 4800 евро месечно и го използва като център за хора с увреждания.

Това споразумение обаче се разпадна през 2011 г., когато г-жа Помър отказа да извърши основни ремонтни дейности и също отказа да го продаде.

Оттогава сградата стои празна.

Правителството очаква ремонтът да струва около 5 милиона евро и да бъде завършен до началото на 2023 година.

"Ще бъде отворена нова глава за бъдещето на родната къща на диктатор и масов убиец", каза министърът на вътрешните работи, Карл Нехамър, на пресконференция, обявявайки плановете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай