Крием се в метрото при 9 по Рихтер

Камери бдят над всеки сантиметър от подземното трасе

Крием се в метрото при 9 по Рихтер | StandartNews.com

София. Станциите на столичното метро, освен че ще ни спестяват дълги минути в задръстванията и ще запазят въздуха на града по-чист, ще могат да приютят софиянци и при природно бедствие. Метродиаметърът е така проектиран, че може да издържи на земетресение 9 по Рихтер. Това обясни ръководителят на проекта от страна на Обединение "Метро Трейс" инж. Боян Делчев.

Станциите при НДК и Хемус са проектирани още по време на социализма. Тук дори имаше бомбоубежище, което да предпази партийната върхушка, в случай на ядрено нападение. Затваряше се херметически, но се наложи да го разрушим, за да направим път за метрото, обясни Делчев. При строежа на трасето между "Хемус" и "Джеймс Баучер" пък се наложи да влезем 25 метра под земята, за да избегнем естественият наклон на терена, разказа той.

Това ще е и най-дълбоката станция на столицата. Метрото ще е максимално защитено не само от природни бедствия, но и от човешка злонамереност, обясниха изпълнителите от "Метро Трейс". Спазени са всички антитерористични изисквания и всеки сантиметър от станциите и подземното трасе са покрити с видеонаблюдение, така че да се гарантира сигурността на пътниците, обясни Делчев.

В новите станции са предвидени и паркинги за стотици коли, така че максимално да се облекчи трафикът в столицата. Паралелно с изграждането на трасето са подновени и всички електрически инсталации, водопреносни мрежи и подземни кабели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Цецо
Коментирай