Край Трансмариска: Богиня предрекла победа на император

Край Трансмариска: Богиня предрекла победа на император  | StandartNews.com

Рок и светлина заливат Дунав край Тутракан

Златна рибка подсказала на Диоклециан, че крепостта крие щастлива поличба

С настаняването на I Тракийска-Сирийска кохорта в началото на II век "Трансмариска" се превръща в звено от римската отбрана на Долния Дунав. Крепостта е поставена след селищата Тримамий, "полис" Приста и Дуростор - седалище на ХI Клавдиев легион.

Феерия от светлини и звуци посреща преминаващите нощем покрай Тутракан речни кораби. Възстановената стена на древната крепост "Трансмариска", обляна в багри се оглежда във водите на Дунава, а въздухът около кастела трепери от звуците на рока, който оглася околността на Дунавския парк в града.

Атрактивният комплекс бе изграден в последните няколко години. Възстановяването на римската стена, издигната там през I в. след Христа, стана по проект "Трансмариска" - древното начало на Тутракан", финансиран с 2,6 млн. лв. от ОП Регионално развитие. Според кмета Димитър Стефанов това е първата крачка по пътя за превръщането на града в част от международните маршрути за исторически туризъм.

Днес разходката край "Трансмариска" е истинско удоволствие. Алеи опасват 58 метровата крепост. Спектакълът "Звук и светлина" се грижи кастелът да бъде представен в пълния му блясък и денем, и нощем. На слънчева светлина крепостта показва силата и могъществото на империята, избрала преди много векове тук да пази вратите си от нашествията на неприятели. Нощем прожектори заливат с 16 цвята светлини кулите бойници, а въздухът наоколо трепти от божествения глас на Фреди Меркюри.

Легендата разказва, че през 298 година от новото хилядолетие, когато римският император Диоклециан се готвел за битка с готите край крепостта "Трансмариска", богиня му предрекла победата. На път към укрепения кастел, зад чиито стени в очакване на сблъсъка се трупали варварските племена, цезарят срещнал местен рибар, понесъл в ръцете си огромна моруна. Миролюбивият лодкар нямал теглилка и не знаел колко либри тежи речният дар, но го дарил от сърце на императора. Когато във владетелския стан започнали да приготвят рибата за трапезата, от корема й извадили метална плочка, с изсечен върху нея женски образ. Владетелят на Рим разпознал в изображението лицето на богинята Хеката, която държала в ръцете си меч. В нощта преди боя Диоклециан сънувал странен сън. Явила му се Хеката и му подарили меча, със заръката да победи готите, но после да й върне божественото оръжие, защото то не бива да остава завинаги в ръцете на никой смъртен. Божествената сила принадлежи единствено на пратениците на небесата, обяснила богинята и изчезнала. На другия ден начело на ХI Клавдиев легион императорът сразил готите, отблъснал ги на Запад, а победния меч хвърлил в реката, за да го вземе отново Хеката. Разбрал смисъла на триумфа си, Диоклециан наредил да укрепят стените на "Трансмариска" така, че "градът зад блатата" да стане непристъпен.

17 века по-късно древният кастел възкръсна за нов живот, обвит с легендите за императорските битки и победи. "Тукракан е древно селище и пази богатствата на много епохи и култури. Амбицията ни е да създадем подходяща инфраструктура и да обогатим със съдържание всяка забележителност в общината, за да може тя да бъде интересна за посетителите на нашия град", казва кметът Димитър Стефанов. Усилията на местната управа да реставрира и покаже културно-историческото наследство на града видимо са дали добър резултат, защото възстановената крепост успя да стане победител през 2014 г. в националната кампания на "Стандарт" "Чудесата на България". Успехът според кмета Стефанов е само началото на дълга поредица от идеи, планове и практически разработки, които ще помогнат на Тутракан да стане предпочитано място за туризъм, където хората ще идват с коли и с кораби, защото има какво да се види в него.

Градът подготвя още три перли за туристите

Тутракан разполага с уникални забележителности, наследство от богатото му минало и история. Крепостта "Трансмариска" бе Чудото, с което градът прикова вниманието на търсещата нови, непознати места и преживявания пътешественици. Местните обаче са готови да вкарат в състезанието на "Стандарт" "Чудесата на България" още три атрактивни обекта, за които малко се знае, но тепърва ще се говори у нас и в чужбина.

Тутракан е рибарско селище, което единствено в Европа е запазило естествено обособената си махала, населявана през вековете от речни рибари. Там вече са реставрирани 5 автентични къщи, строени от фамилиите на потомствени лодкари. Реставрационните и възстановителни дейности там ще продължат и през следващите няколко години. "В кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България" обаче Рибарската махала няма да се включи веднага, защото има още много работа, докато успеем да я превърнем в автентичен етнографски комплекс", признава кметът Димитър Стефанов.
За сметка на това Тутракан е готов да премери сили с други туристически атракции в страната, като представи своя Музей на дунавския риболов, на лодкостроенето, който е без аналог в Европа. Местната управа е сигурна, че уникалната експозиция ще привлече интереса на хората от много страни на Стария континент.

В ход е и друг голям проект, който ще превърне военното гробище край село Шуменци в модерен посетителски комплекс. Там, където лежат костите на мъже от различни воюващи през Първата световна война държави, днес ще се издигне общ мемориал. Гостите ще видят славната битка на българската войска от 1916 г., представена с най-съвременни технически способи. "И ще отдадат почит на загиналите, независимо от това в коя армия са служили, защото битките с оръжие са минало за Европа, в която всички искаме да живеем в мир", разяснява философията на проекта кметът. И напомня, че мемориалът край Шуменци ще е поредното Чудо на Тутракан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай