Коя е най-щастливата държава на Земята

Къде се намира тя и какво предлага

Коя е най-щастливата държава на Земята | StandartNews.com

В подножието на Източните Хималаи, между Индия и Китай, се крие Кралство Бутан. Името му вероятно идва от санскритски - "бху-тхан", което преведено означава "висока земя". С население от около 750 000 души и доста малки размери, Бутан се отличава с хармонично общество, екологична осведоменост и уважение към природата.

Религията и щастието на Бутан

Будизмът преобладава в Бутан и една от основните причини за това е, че щастието доминира в този малък край на света. Според класацията за щастие, Бутан заема 8-мо място сред 20-те най-щастливи страни в света.

Историята и културата на Бутан

Бутан е държава с вековна история и силна вяра. През десетилетията тя беше под абсолютната власт на краля, ставайки в крайна сметка конституционна монархия. Страната се отличава с опазването на околната среда, природосъобразно развитие и запазване на своята автентична култура. Този уникален подход предпазва Бутан от бедност, запазвайки голям процент от земята под лесове

През 1972 г., крал Джигме Синге Ванчук стартира модернизацията на страната, като запазва традициите и обичаите. В последствие, крал Джигме Хесар Намгиал Ванчук продължава да поддържа екологичния стандарт и културното наследство на нацията.

Министерство на щастието

През 2008 г., Бутан поема уникален подход към управление, като създава Министерството на Щастието. Това министерство фокусира политиките си върху личното щастие и хармония. Проучванията показват, че 77% от гражданите на Бутан се чувстват щастливи, като страната заема почетното място в глобалната класация за национално щастие.


Туризмът в Бутан

Бутан предоставя уникално туристическо преживяване, като пренася посетителите назад във времето сред зелени планински хълмове и величествени храмове. Туризмът обаче е ограничен, с високи такси и строги рестрикции, които имат за цел да запазят културата и природата на държавата.

Бутан, това малко бижу в Източните Хималаи, не само че предоставя прекрасен поглед върху природата и културата, но и се гордее със своята уникална насоченост към националното щастие. Министерството на Щастието и традициите на страната я правят една от най-щастливите и уникални държави в света.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Павел
преди 2 месеца

И е на осмо място,а пък е най- щаслива ?

Откажи
Silvia Anastasova
преди 2 месеца

Ami zastho mi predstavqte tazi dargava kato nai-sthastliva kato zaema edva8-mo mqsto v sveta???, bi trqbva lo da ni predstavqte parvite 3 mesta! A koi sa te???

Откажи
Всички
преди 2 месеца

Които са независими от Западна измет са щастливи!!!

Откажи