Кой се сдоби с любимия сервиз на Фердинанд

Френски индустриалец закупи луксозните съдове от колекцията на Симеон Сакскобургготски

Кой се сдоби с любимия сервиз на Фердинанд | StandartNews.com

Френски индустриалец, женен за българка, си тръгна от София с ценни придобивки. На благотворителния търг на наскоро проведения Парижки бал господинът спечели порцеланов комплект - купа с капак, малки чинии, поставки за яйца и солница. Цар Фердинанд поръчва да изработят красивите съдове по негов дизайн, изобразяващ вид дива родопска орхидея, открит от самия монарх. Върху тях има ръчни рисунки и позлатени кантове, вижда се и личния коронован вензел на владетеля. Прелестите са брандирани с Bing Jr.&Co. Frankfurt - една от най-редките марки порцелан в Европа, която допринася за естетиката в царския двор на България.

Другият предмет – също от личната колекция на Симеон Сакскобургготски и дарен от него, беше кутия за бижута, поръчана от цар Борис III на италиански майстори между 1940-1943 година. Тя е от полиран зелен мрамор и светъл оникс, като частите са сглобени чрез обков от масивно позлатено сребро. Върху капака е инкрустирана златна царска корона. До шест хиляди лева стигна наддаването за тур в музея на Врана, където гид ще бъде самият Симеон Сакскобургготски.

Д-р Антония Първанова, Христо Куртев и Мария Конакчиева на поредния Парижки бал

Международното общество по традиция се събра в зала „София“ на хотел „Маринела“.  Бизнесменът Христо Куртев, президент на Юнион клуб в България, за пореден път направи отлична организация на Парижкия бал. Многостепенното меню беше по рецепти от времето на цар Фердинанд. Сред най-елегантните дами бяха прес аташето на Френския институт у нас Мария Конакчиева, Нейно превъзходителство Джузепина Дзара  - посланик на Италия в България, бизнес дамата Елена Кристиано, бившата депутатка д-р Антония Първанова.          

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай