Кой гранд е черната прокоба на Барселона

Номерата с играчите, които правиха на Ливърпул, се връщат

Кой гранд е черната прокоба на Барселона | StandartNews.com
  • За трета поредна година клубът с претенции става за смях
  • Номерата с играчите, които правиеха на Ливърпул, се връщат

За трета поредна година клуб с претенциите на Барселона става за смях в Европа. Първите два са по един и същи начин - 4:1 у дома с Рома и загуба 0:3 на реванша. Големият шамар от Ливърпул миналата пролет още кънти - 0:4 на "Анфийлд", след като каталунците имаха три гола преднина от първата среща!

За да стигнем до най-голямото унижение - 2:8 от Байерн Мюнхен този месец. Единственото добро за испанците в случая бе, че мачът се игра на празни трибуни. Но за тяхно нещастие има телевезия, която показа на целия свят - в момента Барселона не е гранд.

Какво каза Рийкард преди 28 години

"Барселона не е гранд. Такива са Ливърпул, Реал, Байерн, Милан. Ние още не сме ставали европейски шампиони". Това са думи на холандската легенда Франк Рийкард през 1992 година, когато вече Йохан Кройф и Христо Стоичков правеха революцията в Барселона.
Да, после клубът стана гранд. Спечели 5 пъти Купата на европейските шампиони, блестеше със стил, суперзвезди. Особено от началото на новия век и под ръководството на Хосеп Гуардиола.
Сега обаче колелото се завъртя отново в обратната посока.

Психически натиск и кражба на играчи

Типично за латиносите, босовете на Барса наблюдаваха под лупа южноамериканските звезди на Ливърпул. И ги притискаха психически. С обаждания, с фризирани обещания на жените им - слънце, испанско лято, плажове, пари. Така бе действано на психиката и на самите футболисти.
Първата "жертва" беше уругвайската звезда на Ливърпул Луис Суарес. Започна да прави бойкоти на "Анфийлд" и да иска трансфер. Накрая вдигнаха ръце от него и го продадоха. Абсолютно същата сага се повтори преди две години и с бразилеца Фелипе Коутиньо.

Ливърпул наложи ембарго на Барселона

Стигна се до скандал. Испанското радио Cadena Ser направи много интересни разкрития относно трансферните взаимоотношения между Барселона и Ливърпул. В последните години каталунците неведнъж привличаха някои от големите звезди на мърсисайдци, като последният пример за това бе сагата около Филипе Коутиньо, който пристигна на "Камп Ноу" през миналата зима.
Именно покрай преговорите за бразилеца от "Анфийлд" са успели да издействат клауза, според която Барса няма право да привлича други играчи на Ливърпул до 2021 година.
След трансфера на Коутиньо се заговори и за други двама ключови футболисти на Юрген Клоп, към които Барселона проявява интерес - Роберто Фирмино и Садио Мане.
Впрочем по същия начин на пазара действа от много години и другият испански гранд Реал Мадрид.
Още преди години от Испания беше дошла новината, че Селта и Валенсия са изпратили официални жалби до ФИФА. Двата клуба протестират срещу методите на Барселона, който краде невръстни таланти.
Скандалът хвърли сериозно петно върху историческата школа на блаугранас. Става въпрос за легендарната "Ла Масия", която през последните години даде на тима шампиони като Меси, Шави и Иниеста. Сега под прицел са методите за набиране на младите таланти. Според Селта и Валенсия те са абсолютно незаконни и затова беше потърсена помощта на ФИФА.

Проклятието да напуснеш "Анфийлд"

Прокоба тегне над звездите, подмамени да напуснат Ливърпул по някаква причина. Още през 1986 година Ян Ръш отиде в Ювентус, но поне той бързо-бързо се върна обратно.
През 2004 година Майкъл Оуен се полакоми да напусне "Анфийлд" и да отиде в Реал Мадрид. Резултатът - още в следващия сезон Ливърпул стана европейски шампион, а Оуен цял живот плаче по медиите, че не са го искали обратно в клуба.
През 2018 година след скандали Фелипе Коутиньо напусна Ливърпул именно заради Барселона. Резултатът - първо Коутиньо бе унизен с 0:4 при гостуването с новия си отбор на "Анфийлд", а след това отново Ливърпул стана европейски шампион. Същото унижение сполетя и Луис Суарес, обожаван преди това в Ливърпул, но отишъл в Барселона.
Но историите не спират дотук.

Циркът с Фелипе Коутиньо

Бразилецът възнамеряваше да жъне успехи с Барселона, но след като прекара противоречива година и половина на "Камп Ноу", бе преотстъпен на Байерн Мюнхен.
Баварците нямат намерение да се възползват от правото си да привлекат Коутиньо за постоянно, въпреки че той изигра своята роля за знаменития требъл през изминалия сезон. На четвъртфиналите бразилецът влезе като резерва и се отчете с два гола и асистенция при разгромното 8:2 над Барселона.
А след мача се появиха спекулации, че Ливърпул ще получи 4,4 милиона паунда (около 5 милиона евро), ако Коутиньо завоюва Шампионската лига.Това е вече факт. Байерн надигра ПСЖ с 1:0 и за шести път прегърна най-престижния трофей на континента.
Ливърпул продаде Коутиньо на Барселона за 106 милиона британски лири "напред" плюс допълнителни 36 милиона паунда на вноски.Тези бонуси трябваше да се изплащат при изпълнение на определени цели: брой участия, голове, спечелване на Шампионската лига и т.н.
Коутиньо спечели най-престижния турнир, но от Барселона обявиха, че клаузата е валидна единствено за клуба, който държи правата му (в случая - именно каталунците) и пада при преотстъпване под наем.
Това обаче не означава, че Ливърпул няма да си получи парите. За целта Коутиньо трява да се върне на "Камп Ноу" и да запише още 15 мача за Блаугранас. А в момента това е възможно при новия треньор Роналд Куман.
И това ако не е шоу, здраве му кажи...

Униженията за Суарес

В Испания вече разкриха, че сред ненужните за Куман играчи е и Луис Суарес. Той има дълъг договор, но не е желан. Следователно може скоро да има продажба. Суарес трябва да си смени и къщата в Барселона, с която го примамваха дълго време. Вероятно ще трябва да смени и държавата. А той едва ли го иска.
За него трудно би се намерило отново място и в Ливърпул. Освен ако Барселона не го пусне срещу малка сума.
"Не взимайте насила играчи на Ливърпул, защото след това ще берете ядове". Така британски медии се шегуваха години наред с Барселона и други клубове, които се опитваха да правят такива неща. И очевидно са имали право.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай