Кой е мъжът, основал Илюминатите

Орденът възникнал като общество на даровити студенти

Кой е мъжът, основал Илюминатите | StandartNews.com
  • Орденът възникнал като общество на даровити студенти

Илюминатите били тайно общество, основано в Германия през ХVIII век. Те имат особена репутация в поп културата, като са свързвани с безброй конспиративни теории. Илюминатите са вдъхновили редица художествени творби, които още повече допринасят за лошата им репутация. Но първоначално Илюминатите били нещо много по-различно от това, което днес ни казват конспиративните теории. Те били в крак с доминиращото философско движение по това време - Просвещението.

Баварските Илюминати

Орденът на Илюминатите, което исторически се отнася към Баварските Илюминати, е основан от Адам Вайсхаупт - немски философ и професор. Той бил роден през 1748 година в Инголщад, в независимото Курфюрство Бавария. Баща му починал, когато Вайсхаупт бил само на 5 години и той бил отгледан от баба си - професор и привърженик на Просвещението. На 7 години той започнал да посещава йезуитско училище, тъй като идвал от католическо семейство. На 20 годишна възраст вече бил завършил докторантура по право. Няколко години след това станал професор в Университета в Инголщад.
Въпреки че в този период Йезуитите губели все повече от влиянието си, те притежавали власт в университета. Тъй като Вайсхаупт бил поддръжник на идеите на Просвещението, той бил в постоянна борба с църквата, която му пречела да разпространява идеите си.

Масоните

Първоначално Вайсхаупт възнамерявал да се присъедини към Масоните - тайно общество, чиито членове споделяли ценностите на Просвещението. Не се знае точно защо Вайсхаупт променил решението си. Едно предположение е това, че не му достигали финансови средства, за да бъде приет в една от масонските ложи. Или че в последствие се чувствал заблуден от идеите на масонството. Все пак той бил вдъхновен от тях за ритуалите и организационната структура на тайното общество, което той щял да основе.

Орденът

През 1776 Вайсхаупт основал Орденът на Илюминатите. Мисията му била да се "противопостави на влиянието на религията върху обществото и на злоупотребата с власт от страна на държавата, чрез запазване на дебатите, критиката и свободата на словото."
Първата среща на Илюминатите била на 1 Май 1776, в гората близо до Инголщад. Тя включвала 5 от най-талантливите ученици по право, лично избрани от Вайсхаупт.

Просветените млади

След това той набрал и други членове от университета. Едно от условията било кандидатът да е на възраст под 30 години. Вайсхаупт смятал, че след тази възраст човек трудно би възприел нови идеи. Година по-късно той се присъединил към масонска ложа, от която също започнал да набира кандидати.
След няколко години членовете на Ордена достигнали около 3000 хиляди. Те идвали от всички части на Европа.
Докато първоначално те били студентите на Вайсхаупт, с разрастването на Ордена те включвали благородници, политици, интелектуалци, доктори и писатели.
Успешното разрастване на Илюминатите довело и до техния провал. През 1784 един от бившите членове, Йосиф Утцшнайдер, написал писмо до херцогинята на Бавария. Предполага се, че в него той разкрил дейността на Илюминатите. Едно от обвиненията срещу членовете било, че те организирали заговор, заедно с Австрия, срещу Бавария.
Херцогът-Електор на Бавария бил предупреден за Илюминатите и издал декрет, забраняващ основаването на каквито и да е общества без одобрението на закона.

Заговор и смъртни присъди

В годините след това бил забранен и Орденът на Илюминатите, като членовете на тайните общества щели да бъдат осъждани на смърт.
Вайсхаупт загубил поста си в университета. До края на живота си той живял в Гота, Саксония и преподавал философия.
Въпреки че тайното общество на Вайсхаупт дошло до своя край, неговото завещание продължава, както можем да видим в безкрайните конспиративни теории, свързани с Илюминатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай