Кой чесън е полезен за здравето

Само суровият носи позитиви за тялото

Кой чесън е полезен за здравето | StandartNews.com

Ползите от употребата на суров чесън са много по-големи от консумацията му под каквато и да е друга форма или обработка- намачкан, охладен, изсушен или на люспи. Една цяла скилидка чесън може да запази свежия си вид за около месец, ако се съхранява правилно, за предпочитане далеч от слънчева светлина в непокрит съд, пише dariknews.com.
 
Многобройни проучвания показват здравословният потенциал на чесъна за почти всяка част на тялото, от премахването на тежки метали до предотвратяването на множество заболявания, такива като обикновената настинка, втвърдяването на артериите, гангрената, унищожаването на замърсителите в бебешките продукти, а дори и за забавяне на процеса на стареене.
 
Според традиционната китайска медицина, чесънът насърчава премахването на задръстванията и елиминирането на токсините, подобрява функционирането на далака и стомаха, а също така има антисептични свойства. Чесънът често се споменава в писанията за китайската медицина. Например известни лекари Сун Симиао и Ли Шизен са идентифицирали ролята на чесъна при лечението на стомашно-чревни заболявания, пише в WeChat, Китай.
 
Според съвременните медицински изследвания чесънът съдържа не само минерали, витамини и фибри, присъщи на обикновените зеленчуци, но и специален лечебен компонент - алицинът, който има антисептични и дезинфектантни свойства, помага за контрол на липидите в кръвта и помага за предотвратяване на рак.
 
Чесънът съдържа и определено количество селен, който ускорява производството на пероксидни съединения, инхибира образуването на ракови клетки и има поддържаща роля в превенцията на рака.
 
Алицинът убива Helicobacter pylori и други бактерии, причиняващи заболявания на стомашно-чревния тракт. Освен това това вещество помага за елиминиране на токсините от червата, стимулира регенерацията на стомашната лигавица, повишава апетита и ускорява храносмилането.
 
Чесънът съдържа глутатиона пероксидаза, който играе важна роля за поддържане на нормалната чернодробна функция. Редовната консумация на чесън предпазва чернодробните клетки от негативно външно въздействие върху организма.
 
Хранителната стойност на чесъна е много висока. Ако обаче го използвате неправилно, всички полезни свойства на това растение се губят. На какво тогава трябва да обърнете внимание?
 
Както бе споменато по-горе, алицинът в чесъна има антисептични и противоракови свойства и предпазва кръвоносните съдове. Образуването на това вещество обаче зависи от алиин. В процеса на рязане или изстискване на чесъна се разрушава клетъчната му мембрана, в резултат на което протича реакцията на алиин и алииназа и под въздействието на кислорода се образува алицин.
 
Важно е да се отбележи, че алицинът се унищожава при температури над 50 градуса. Ето защо, за да получите възможно най-много от полезните свойства на чесъна, по-добре е да го смилате на паста и да го оставите за около 15 минути, за да произведе алицин. Не се препоръчва поставянето на цели скилидки чесън в съда.
 
Когато се запържва чесънът, аминокиселините, мазнините, нишестето и захаридите в него образуват акриламид. Това вещество е канцероген и увеличава вероятността от злокачествени тумори. Поради това е по-добре да намалите броя на ястията, в които чесънът се слага в масло.
 
Ако искате да добавите вкус към чесъна, той може да се пържи на слаб огън до леко златисто кафяво. Това не само ще подобри вкуса на чесъна, но ще помогне да се задържи алицинът и да се намали образуването на акриламид.
 
Алицинът, който се съдържа в пресния чесън, има много предимства, но може да предизвика и дразнене. Прекомерната консумация на чесън ще стимулира стомашно-чревния тракт и ще причини дискомфорт в стомаха. Особено внимание трябва да се обърне на хората, страдащи от стомашно-чревни заболявания, тъй като консумацията на големи количества чесън може да доведе до обостряне. Като цяло, за да избегнете негативни последици за здравето, трябва да консумирате не повече от три скилидки чесън на ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай