Ковачки пусна и други магазини за миньорите

Ковачки пусна и други магазини за миньорите | StandartNews.com

Бобов дол. Работещите във "Въгледобив-Бобов дол" ЕООД ще могат да пазаруват с ваучери и от други магазини освен "Европа".

До края на юни миньорите трябва да изчистят натрупаните средства за безплатна храна, които не са успели да оползотворят заради нередовното зареждане в единствения магазин, където доскоро пазаруваха. На 4 юни работодателят Христо Ковачки е сключил едногодишен договор с фирма оператор на ваучери за храна, която работи с няколко търговски обекта в града. Това съобщиха от Главна инспекция на труда след приключилата проверка в мините.

Тя започна по сигнал на омбудсмана Константин Пенчев за нарушени трудови права на работници в предприятието. Инспекцията по труда ще направи последваща проверка след месец, за да установи дали е изпълнен поетият от работодателя ангажимент. Парите, които той отпуска за безплатна храна и добавки към нея, получават не само миньорите, които слизат под земята, но и всички работещи в предприятието според сключен Колективен трудов договор със синдикатите. Средствата се изплащат чрез специални магнитни карти, които обаче можеха да се използват само в един магазин, който е свързан със същия работодател - този от веригата "Европа". Работодателят е задължен да въведе ред, гарантиращ редовното осигуряване на храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай