Кораб на топ курорт в Гърция се сцепи на две!

Как реагираха местните

Кораб на топ курорт в Гърция се сцепи на две! | StandartNews.com

Историческият кораб „Панайотис", чието корабокрушение е дало името на известния с естествената си красота гръцки плаж Навагио на остров Закинтос, е пред разпад, пишат гръцките медии.

За пореден път корабът, който лежи на плажната ивица от 1980 г., се изправя пред морските бури. Състоянието му обаче, което може да се проследи в снимките на множеството прииждащи туристи всяко лято, от година на година се влошава все повече и има опасност плавателният съд да се превърне в неприятна гледка за плажуващите и дори да представлява опасност.

Корпусът на „Панайотис" е разцепен на две и голяма част от него е зарината в пясък.

Досегашните усилия за спасяването и поддържането на кораба не са дали резултат. Затова новият кмет на Закинтос Йоргиос Стасинопулос е започнал инициатива за спасяване на атракцията, която е станала повод за преименуването на плажа Ай Йоргос в "Навагио", което означава „корабокрушение".

В интервю за националната гръцка телевизия ЕРТ Стасинопулос изразява вярата си, че съвременните учени и технологиите са способни да се погрижат за „изчезващия кораб", така че красотата на втората дестинация с най-голяма посещаемост в Гърция да се съхрани.

През 2019 г. Закинтос е бил посещаван от 4000 туристи на ден в пика на лятото, пише в. „Прото тема", предаде БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай