Колко време Тодор Живков е бил кмет на София

Много забележителни личности са оставили следи в нашата столица

Колко време Тодор Живков е бил кмет на София | StandartNews.com

Малко известен факт е, че Тодор Живков е бил и кмет на София, но за кратко. Първоначално Живков трябва да бъде градоначалник 2 години, но след смъртта на Георги Димитров неговият зет и нов лидер на БКП Вълко Червенков издига Тодор Живков в партийната йерархия. Така вместо 2 години, Живков е кмет на София в продължение на малко повече от половин година. 

Историята помни много забележителни личности, които са оставили следи в нашата столица, сред които се прокрадват имената на Ради Радев, който дава на София девиза "Расте, но не старее", Харалампи Карастоянов, последният възрожденец на кормилото на столичния град, и Иван Панев, оставил след себе си знакови обекти за столицата като Централната жп гара и булевард "Ленин", днес "Цариградско шосе".

Историята на столичните градоначалници е толкова интересна, че редица журналисти и писатели се опитват ги съберат в книга за поколенията. Журналистът Борис Ангелов издава книгата "Кметовете на София", в която са описани делата на 64 кмета.  

"Ради Радев е останал в историята с това, че е отнел концесиите за електричеството и за трамваите, които са били съответно френска и белгийска и е платил за това с поста си, защото след като Франция е от печелившите страни в Първата световна война, се оказва, че той пада от власт, без да има вина", коментира Борис Ангелов пред България Он Еър.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай