Колко плодове и зеленчуци на ден удължават живота

Това разкриха група от учени

Колко плодове и зеленчуци на ден удължават живота | StandartNews.com

Всекидневната консумация на плодове и зеленчуци е е жизнено важна за нашето здраве, тъй като балансираното хранене спомага за изграждане на здрав имунитет. Световната здравна организация (СЗО) твърди, че, ако не приемаме достатъчно от тези храни ще сме по-предразположени към определени заболявания, като на сърдечно-съдовата система. Това е причината СЗО да налага нормата от прием на поне 400 грама плодове и зеленчуци на ден, пише Дарик.

Група изследователи от Харвардския университет (САЩ) наскоро публикува изследване в Circulation, списанието на Американската сърдечна асоциация, което показва, че приемът на пет плода и зеленчука на ден е свързан с по-ниска смъртност.

Получените резултати показват, че има по-малък риск от смъртност, ако се консумират три зеленчукови и две плодови порции дневно. Над това количество рискът от заболявания не беше намален допълнително и не носи допълнителни ползи. Това са констатации, които подкрепят настоящите диетични препоръки от здравните власти.

Според резултатите от проучването зелените листни зеленчуци като маруля, спанак или зеле са тези, които имат най-много предимства в сравнение с други. По същия начин плодовете и зеленчуците, богати на бета-каротин и витамин С, като цитрусови плодове, боровинки или моркови, също са най-препоръчителни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай