Коледна трапеза - да си оближеш пръстите

След постните ястия на Бъдни вечер Коледната трапеза трябва да бъде богата

Коледна трапеза - да си оближеш пръстите | StandartNews.com

След постните ястия на Бъдни вечер коледната трапеза трябва да бъде богата - с местни ястия и деликатеси.
За празничната вечер се пече пуйка със зеле. На масата присъстват сарми, пържоли, баница, туршия. Добрите кулинари могат да приготвят тиква, пълнена с месо, капама с няколко вида месо. Десертът също не бива да липсва.

Коледна питка

Необходими продукти:
1 кг брашно
3 бр. яйца
750 г кисело мляко
1/4 ч.ч. (50 мл) олио
20 г мая
1 ч.л. (5 г) сода бикарбонат
сол
захар
1 бр. жълтък

Начин на приготвяне: Маята се разтваря в малко хладка вода, сол и щипка захар. В брашното се прави кладенче, изсипва се втасалата мая и останалите продукти и се замесва тесто. Питата се оставя да втаса. Намазва се след това с 1 жълтък и се пече.

Пуйка с кисело зеле

Необходими продукти:
1 бр. (2 - 2,5 кг) пуйка
3 кг кисело зеле
1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) растително масло
1 с.л. (10 г) червен пипер
1/2 ч.ч. (100 г) ориз
сол
чесън

Начин на приготвяне: Пуйката се посолява отвътре и отвън и се поставя в пръстен гювеч или тавичка върху част от зелето, нарязано на дребно. Пече се в средно силна фурна, като се обръща няколко пъти, а в зелето се налива по малко топла вода. За да не прегори, добре е пуйката да бъде покрита с цели зелеви листа. Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането изтича светъл прозрачен сок. Останалата част от зелето, нарязано на дребно, се вари на тих огън заедно с мазнината, червеният пипер, вътрешностите, крилата и шията на пуйката. Накрая свареното зеле се смесва със зелето, върху което е опечена пуйката. Прибавя се оризът и се добавя малко вода. След 15 минути ястието е готово за поднасяне. Във всяка чиния се слага зеле, а отстрани - парче от пуйката. По желание зелето се полива с малко зелев сок, смесен със счуканият чесън. Ако пуйката е много тлъста, намалява се количеството на мазнината.

Пържоли в зелев лист

Необходими продукти:
кисело зеле 1/2 брой
пържоли 1/2 кг
черен пипер 1/2 чаена лъжица
червен пипер 1/2 чаена лъжица
кимион 1/2 чаена лъжица

Начин на приготвяне: Отделяте листата кисело зеле. Най-добре е да изберете по-голяма зелка, за да бъдат зелевите листа по-големи и всяка пържола да може да бъде увита в един лист. Смесвате подправките в чаша.Може да ползвате пържоли каквито имате под ръка - телешки или свински, вратни пържоли, или котлети, със или без кост.
Поръсвате всяка пържола със сместа от подправки, след което я увивате в листата от кисело зеле възможно най-стегнато. На дъното на гювеч слагате 2 листа кисело зеле, а върху тях нареждате завитите пържоли. Добавяте в гювеча 1 чаена чаша зелев сок.Слагате гювеча задължително в студена фурна. След като сложите гювеча с пържолите във фурната включвате на 220 градуса и след като достигне температурата, намалявате на 180 градуса и ги оставяте още минимум час.


Капама

Необходими продукти:
свинско месо 500 грама
телешко месо 500 грама
сурова наденица 500 грама
пилешко месо 1 пиле
сланина 100 грама
кисело зеле 1 зелка
ориз 1 1/2 чаена чаша
червено вино 1 чаена чаша
дафинов лист 10 листа
червен пипер 2 чаени лъжици
кимион 1 чаена лъжица

Начин на приготвяне: Оставяте външните 5-6 листа на зелката цели, а останалата част от зелката нарязвате на ситно. Измивате ориза и го отцеждате от водата. Измивате червеното цвекло, обелвате го и го нарязвате на кубчета. Месото нарязвате на едри парчета, например малки пържоли, а пилето разрязвате на две. Ако ползвате домашно пиле може да го направите и на 4 части. Осолявате и поръсвате месото с малко черен пипер. Сланината нарязвате на тънки ивици.
На дъното на голям глинен гювеч слагате 2-3 лентички сланина, а върху тях половината от останалите цели зелеви листа. Отгоре слагате ред ситно нарязано кисело зеле, 1/2 от ориза и поръсвате с половината от подправките. Нареждате няколко лентички сланина, 1/2 от месото и 1/2 от суровата наденица, а в средата и 1/2 пиле. Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завивате всичко с останалите цели листа кисело зеле. Заливате с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.
Глиненият гювеч слагате задължително в студена фурна, за да не се спука! След като гювечът е вече във фурната я пускате на високи градуси, докато заври, след това намалявате фурната на 160 градуса и оставяте на се пече около 5 часа.


Печена пълнена тиква

Необходими продукти:
Тиква 1/2 малка тиква цигулка
Орехи 1/2 чаена чаша бадеми
1 чаена чаша сушени плодове
2 чаени чаши стафиди, кайсии, сини сливи, смокини, фурми
Канела 1 чаена лъжица
Мед 4 супени лъжици
Ром 1/2 чаена чаша

Начин на приготвяне: Подходящ за тази рецепта е сорт "Цигулка", защото тиквите от този сорт са много по-вкусни, по-плътни и по-сладки. За пълнене на тиквата ползвайте долната тумбеста част. Отстранете добре семките от тиквата. Използвайте по-малка тиква, защото в противен случай няма сместа от ядки няма да е достатъчна, за да се напълни.
Нарежете всички сушени плодове на едри парчета. По същия начин нарежете и ядките. Смесете ги в купа заедно с меда, канелата и рома. Ако постите заменете рома с есенция ром, като добавите и 1/2 кафена чаша вода. Разбърквайте добре сместа, след което напълнете почистената от семките тиква. Тиквата трябва да е пълна догоре със сместа.
Сложете пълната тиква в тава, а отворът покрийте плътно с алуминиево фолио. Печете пълнената тиква в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на два часа, след което махнете фолиото и запечете тиквата за още 30 минути.

Баклава

Необходими продукти:
кори за баница - 250 г фини (около 10 бр.)
масло - 200 г разтопено
орехи - 200 г
За сиропа:
захар - 330 г
вода - 450 мл
ванилова захар - 5 - 6 г
лимонов сок - 2 супени лъжици, прясно изцеден
лимонова кора - 1 супена лъжица на фини ленти

Начин на приготвяне: Орехите се смилат или кълцат на дребни парченца. По желание могат да се комбинират с шамфъстък 50/50.
Корите се режат според формата на тавичката, а изрезките също се запазват. При мен тавата е квадратна с размери 25/25 см. Тавата се маже с разтопено масло и се полагат кори и изрезки, така че да се напаснат на формата, като всяка се маже обилно с масло, а през две се разпределят от орехите. Последните 3 пласта кори се мажат само с масло. Баклавата се реже на триъгълничета или ромбоиди и в процепите се полива с още масло, ако е останало. Пече се в загрята на 160 градуса фурна до хубав златист загар. За да се изсуши хубаво, понякога намалявам фурната до 145 градуса и пека малко по-продължително, но това ми спестява впоследствие процеса със сушенето 2-3 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай