Кола удари кандидат за шеф на ВКС

Кола удари кандидат за шеф на ВКС | StandartNews.com

Кандидатът за председател на Върховния касационен съд Лозан Панов е пострадал при пътен инцидент пред дома си вчера сутринта, научи "Стандарт". Панов е бил ударен от преминаващ с несъобразена скорост по мократа настилка лек автомобил. Юристът е с комоцио и фрактура на ръката. След медицински преглед е освободен за домашно лечение.

Заради неприятния инцидент от Висшия съдебен съвет ще удължат срока за внасяне на документите и концепциите на кандидатите за съдия номер 1, който изтича днес. Засега не се предвижда отлагане на избора, който е насрочен за 29 януари догодина.

Тази година именно Панов бе докладчик по едно от най-коментираните тълкувателни решения на Върховния административен съд - за мобилните камери на КАТ. С него бе прекратена практиката да се издават електронни фишове за нарушения на пътя, заснети от мобилните камери. В решението, написано от Панов, подробно и аргументирано се обяснява защо правата на участниците в движението не са защитени, когато се издава фиш само въз основа на заснетото от патрулката. "Решението не толерира пътните хулигани, а защитава съвестните шофьори от евентуална злоупотреба. Целта му е да се преодолее противоречивата практика, да има ясни правила, защото законност и ред се създават с ясни законови норми", заяви Панов на 10 март в интервю за БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай