Кои са по-умни – кучетата или котките?

Мит е, че писаните са глупави и затова не подлежат на дресировка

Кои са по-умни – кучетата или котките? | StandartNews.com

Любителите на кучета и котки отдавна спорят кой от домашните им питомци е по-умен. Отговор на този въпрос дават учени от Канада, Германия, Швейцария, Русия.

За целите на проучването си специалисти от университета Лавал, Канада, и германския Институт за изследване на мозъка са сравнили главния мозък при двата вида популярни домашни любимци.

Учените са установили, че кучетата имат повече неврони в мозъка, отколкото котките. Наличието на повече неврони в мозъка прави четириногите другари на човека по-добри в решаването на сложни задачи.

Плътността на невроните на един квадратен милиметър мозъчна кора обаче е по-висока при писаните. Изследваният показател, който се е оказал по-важен от големината на мозъка, е краткосрочната памет - при котките тя е три пъти по-силна от кучешката.

Специалистите обясняват, че писаните са способни да запомнят всякакъв род последователности и по-добре и по-точно да анализират ситуацията.

Швейцарски учени от университета на Лозана също смятат, че котките са по-умни от кучетата. Те на свой ред открояват отличната им способност да се приспособяват.

Експертите отбелязват още, че по всички показатели котките са далече по-добри и опитни ловци от кучетата. Това преди милиони години е довело до изчезването на десетки кучешки видове в Северна Америка.

Популярното мнение гласи, че котките не подлежат на дресировка, защото са глупави. Тази гледна точка е напълно погрешна. Причините котките да не се подчиняват на хората са съвсем други.

"Котките са по-хитри от кучетата, което ги прави по-трудни за обучение. Кучето е социално животно, докато котката е самотен хищник, индивидуалист. Котките освен това не се нуждаят от ничие одобрение, което също ги прави по-неподатливи на дресировка и комуникация с другите. Това е основната причина, поради която се смята, че котките не са особено умни. Истината обаче е, че те просто не желаят да се подчиняват на никого, пише БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай