Кои са най-враждебните народи на земята

Около 100 племена не желаят да влизат в контакт с външния свят, а някои са доста войнствени

Кои са най-враждебните народи на земята | StandartNews.com

Проучванията  показват, че съществуват около сто народа на планетата Земя, които не желаят да влизат в контакт с външния свят, а някои от тях са изключително войнствени..
Според повечето антрополози местното население на остров Северен Сентлинел в Индийския океан е единственото истински изолирано от света. Никой не знае на какъв език говорят сентинелците, каква е тяхната структура и численост. В продължение на век и половина с племето е имало не повече от десетина контакта и те всички са били от почетно разстояние, например от лодка или хеликоптер. Тези, които са се осмелявали да се доближат, са били убивани.
Учените обаче успели да разберат, че местните жители все още живеят в каменната ера, занимават се с лов, не са запознати със селското стопанство и не знаят как да си запалят огън. Вероятно те използват случайни пожари и след това съхраняват тлеещите въглища в специални съдове.
Най-близко до сентинелците по развитие е племето джарава на западния бряг на Южния и Средния остров на Андаман (Индия). Според експерти за 55 000 години пълна изолация от външния свят техният начин на живот практически не се е променил. Те ловят риба, събират плодове, корени, мед, ловят диви прасета и костенурки. Като цяло храната им се състои от повече от 150 вида растения и около 350 вида животни.
Доскоро аборигените категорично отказвали да комуникират с непознати и ги посрещали с лъкове и стрели. Но в края на 70-те години на 20-и век през отдалечените населени места е прокаран път, който ги свързва с администрацията на острова. В резултат те започнали да си контактуват с племето джарава. Сега туристите им дават храна и различни дрънкулки за възможността да видят "танците на диваците". Резултатът е тъжен – посетителите предават на местните хора инфекции, за които те нямат имунитет. Така от 1999 до 2006 г. почти половината от джарава умира от епидемия от морбили.

Най-потайният и малочислен народ живее в източната част на Еквадор, на територията на националния парк Ясуни. Това са индианците Tagaari, които някога са били част от голямото племе Вооран. През 1968 г. техните близки се свързват с протестантските мисионери, влизат в гората и прекъсват всички връзки с външния свят.
За самите тагаари почти нищо не е известно. Освен това според някои данни от тях са останали не повече от 30 души, които се занимават с лов и събиране на корени и плодове и не са запознати със селското стопанство. През последните 10 години младите тагаари посещават селото на ваораните, за да разменят ловната си  плячка за дрехи и оръжия.
През 1987 г. проповедници са направили последен опит да общуват с този народ, като нито един от тях не е останал жив.
Близо осем дузина племена, които не ползват благата на цивилизацията, живеят в долината на Амазонка (Южна Америка). Най-необщителното и войнствено от тях е кавахива, живеещо в бразилската държава Мато Гросо.
Малко се знае за местните жители и техния език. Самите индианци също почти никой не е виждал. Цялата информация за начина на живот на кawahiva е получена от съседните племена, които ги наричат ​​"червени очи". Казват, че през нощта хората на от племето имитират гласовете на птиците и дивите животни.

Междувременно учените често откриват изоставени села от това племе. В къщите им намират копия, лъкове и стрели, кухненски прибори, кошници с плетени чорапи, хамаци, като съдейки по тези предметия се смята че те са номадско племея което също не познава селскотот стопанство

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай