Събота,

Кои болести бягат от блондинките

От: СТАНДАРТ -
164
Кои болести бягат от блондинките
A
A
A

При русите и по-светлите хора вероятността от инфаркт, инсулт и диабет е по-малка. Колкото е по-светла косата на човек, толкова по-късно настъпва половото съзряване и, съответно, нараства вероятността да живее по-продължително. Това сочи изследване върху способността за оцеляване на вида в зависимост от неговата окраска, върху което години наред са работели японски и австралийски учени, съобщи РИА Новости.

Японски учени са установили, че способността за оцеляване на вида зависи от това, колко варианта на окраска притежават неговите представители. Колкото по-разнообразни са цветовете, толкова по-добре. И това се отнася не само до насекомите, но и до бозайниците, включително и хората.

През 2016 г. международен екип от учени анализира информацията за над 10 000 разновидности при птиците и са установили връзка между многообразието на окраската им и вероятността видът да изчезне. Екземпляри с различни цветове обикновено избират различни екологични ниши, от което зависи стратегията за ловуване, защитата от хищници и отношенията с противоположния пол. И колкото по-големи са тези възможности, толкова по-малък е рискът от изчезване.

Според авторите на изследването, оперението служи за своеобразна защита от рязката и непредсказуема промяна в условията на местообитанието, пише РИА Новости.

Базирайки се на огромен масив от информация относно насекомите и гръбначните, няколко години по-късно японски биолози изграждат хипотезата, че този принцип е валиден за повечето видове животни, обитаващи нашата планета. В хода на своето проучване те са разглеждали не само разнообразната окраска, но и на климатичните особености, в които живеят съответните животни, както и на техния брой.

Австралийски изследователи пък се наели да изследват тази зависимост при кучетата. Те проследили данните за 30 000 лабрадора и стигнали до извода, че представителите на породата с шоколадова козина боледуват по-често от отит и дерматит. В сравнение със своите събратя със златист или черен цвят на козината, кафявите лабрадори живеят средно с по около 1,4 години по-малко. Оказва се, че подобна тенденция съществува и при хората. Ключът се крие в генните варианти, които влизат в съприкосновение с гените на пубертета. Те са разположени до гените, определящи цвета на кожата и косата. Тези два процеса са свързани помежду си чрез хипофизата, която изработва едновременно хормоните, регулиращи развитието на половите жлези и тези, които влияят на пигментацията.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички