Кое е важно при избора на нов диван?

Ето някои съвети, които ще помогнат за правилния избор

Кое е важно при избора на нов диван? | StandartNews.com

Източник на изображение:RawPixel

Диванът е една от тези мебели, която придава по свой собствен начин уют и комфорт на едно помещение. Тъй като се явява централна мебел и основна съставна част от композицията на интериора, неговият избор трябва да се направи обмислено.

Изборът на диван не винаги е лека задача предвид многообразието от модели дивани на пазара. Ако си търсите нов диван за хола или всекидневната, в тази статия ще ви дадем някои съвети, които ще ви помогнат да направите правилния избор без да губите време.

Практичност, хубав дизайн и високо ниво на удобство- може би това са най-важните неща, които трябва да притежава един диван.

Трябва да вземем предвид няколко фактора при избор на диван за хола или всекидневната.

Източник на изображение:RawPixel

Какво трябва да предлага добрият диван?

Съответстващи на интериора дизайн и цветове

Тъй като диванът е с по-големи размери спрямо другите мебели, той е едно от първите неща, които виждаме в едно помещение. Затова и се препоръчва цветовете на дамаската му да са съобразени с тези на цялостния интериор на помещението.

Колкото и да е красив дизайнът на един диван, ако си контрастира рязко с другите елементи от интериора, то цялостният естетически вид на помещението ще бъде нарушен.

 Дизайнът и тапицерията на дивана е добре да съответстват на цветовете и дизайна на другите по-обемни мебели като шкафове, столове, маси, както и осветителни тела, щори, тапети,  декоративни елементи на интериора.

 Не е задължително тапицерията на дивана да съдържа всички цветове, които присъстват във вашето помещение. Важно е да съдържа поне 2-3 цвята, в които са и останалите основни мебели в обзавеждането.

Източник на изображение:RawPixel

Удобство

Не на последно място, освен да притежава красив външен вид,  диванът трябва да предоставя и максимален комфорт. Важно е да има ергономичен дизайн, който следва естествената форма на тялото и позволява комфорт, дори при продължително седене.

Нивото на удобство, което предлага един диван, зависи основно от вида на пълнежа му и качеството му на изработка. Диваните могат да са с два вида пълнеж- пружинен блок или полиуретанова пяна.

Пружините  са най-старият вид пълнеж за диван. Другите типове пълнеж за диван са пенолатекс, пенополиуретан (дунапрен), HR дунапрен (високоеластичен дунапрен) и мемори пяна.

Пълнежът на качествените дивани обикновено е направен от полиуретанова пяна, чиято плътност е висока (не по-малка от 25). Пълнежите  от полиуретанова пяна с ниска плътност са също толкова удобни, както и тези с висока, но тяхната плътност не трае дълго и само след няколко седмици употреба може да започне да изменя формата си.

Качество

Качеството, което предлага един диван, се дължи на съвкупност от няколко фактора. Един от тях е вида на конструкцията.

Изработката на конструкцията (така наречената рамка) на дивана е може би едно от основните неща, които определят доколко ще е удобен един диван. В зависимост от това какъв тип плоскости съдържат конструкциите на диваните се делят основно на 3 вида- ПДЧ, MDF, метални и такива от шперплат.

Източник на изображение:RawPixel

ПДЧ плоскостите (или така наречения талашит) са направени от пресовани дървени частици и са с по-малка устойчивост в сравнение с другите видове плоскости. Поради по-ниската си цена те съответно се използват основно в производството на мебели с по-ниска цена.

 Тъй като имат по-малка устойчивост, ПДЧ плоскостите са подходящи за конструкции с не много голямо натоварване. Съответно не са добър избор за мека мебел, каквато е диванът.

MDF плоскостите са направени от мека дървесина и са една добра достъпна  алтернатива на масивното дърво.Те се определят като среден клас плоскости и предлагат здравина и издръжливост на износване, което ги прави и подходящи за влагане в конструкцията на меки мебели.

Мебелният шперплат от своя страна се характеризира със здравина, износоустойчивост и устойчивост на натоварване. Той е издръжлив на свиване, напукване, напукване, огъване, протриване, а също и е устойчив на влага.

Диваните с метални конструкции се характеризират с по-висока износоустойчивост в сравнение с диваните с дървени конструкции. Освен че са супер здрави, металните конструкции са с по-малко тегло в сравнение с дървените. А благодарение на антикорозионната си обработка те са устойчиви на влага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай