КНСБ заплаши със стачка и протести в енергетиката

КНСБ заплаши със стачка и протести в енергетиката | StandartNews.com

София. КНСБ заплашва със стачка в енергийния сектор и протести срещу управлението, ако до 10 дни не бъде изготвена „балансирана" стратегия за предприятията в енергетиката. От синдиката се оплакват от плановете на служебния икономически министър Асен Василев за намаляване на мощности в някои от централите.

„Ако в срок до 10 дни не бъде изготвена и съгласувана с КНСБ балансирана програма за развитие на енергийния сектор, гарантираща работните места, то структурите на синдиката ще започнат подписка за ефективни стачни действия", обявиха в писмо от Конфедерацията на независимите синдикати в България.

От там посочват, че в момента Националната електрическа компания (НЕК) налага свои виждания на ключови предприятия за количествата изкупувани български въглища, структурата на енергийния микс и участието на българските производители в регулирания и свободния пазар на електроенергия.

За КНСБ е не само прибързано, а категорично неприемливо да се определя бъдещето на енергийните предприятия по административен път, без да са направени необходимите разчети и без те да са обсъдени със синдикатите.

КНСБ настоява за прекратяване на едностранните действия на НЕК и заявява категоричната си позиция, че в най кратък срок трябва да бъде изготвена съгласувана програма за развитие на сектора, водеща до устойчиво финансово състояние на енергийните предприятия и запазване на работните места.

В петък икономическият министър Асен Василев обяви, че вече са получени предложения от ТЕЦ "Марица-Изток 2" за намаляване на разходите със 100 млн. лв., от АЕЦ "Козлодуй" - с 50 млн. лв., и от ЕСО - с 9 млн. лв. Заедно с намалените с 80 млн. лв. разходи на мини "Марица-Изток" общо в държавните дружества са намерени резерви от 239 млн. лв. досега.

В същия ден пък от другия синдикат КТ „Подкрепа" съобщиха, че за следващия регулаторен период се обсъжда предложение добиваното количество въглища от Мини "Марица-Изток" да бъде намалено до 12,5 млн. тона, а ТЕЦ "Марица-Изток 2" да работи само с един блок мощност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай