Кметове стягат бунт заради джамиите

Част от участниците в кръглата маса, в която участваха и кмета и председатеяр на общинския съвет в Карлово

Кметове стягат бунт заради джамиите | StandartNews.com

Стара Загора. Ръководствата на общините, в които има искове от Главното мюфтийство за реституция на джамии и други имоти стягат национална среща, за да изработят обща стратегия за отпор на неоснователните претениции. Това съобщи в сряда в Стара Загора кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който участва на кръгла маса за съдбата на старозагорската Ески джамия, сега музей на религиите.

„След като държавата гледа безучастно на тези срамни дела, ние нямаме друг избор", добави карловският градоначалник. По офиицални данни в момента Главното мвюфтийство е завело реституционни искове в 83 общини. „Управляващите трябва веднага да изтеглят законопроекта за промени в закона за вероизповеданията", категоричен бе Кабаиванов. Според юристите тези поправки щели да направят Главното мюфтийство автоматически собственик на имотите, които те сега искат чрез съдебни дела. „Не може да се реституира заграбеното с ятаган и кръв", бе още по-краен председателят на общинския съвет в Карлово Стойо Карагенски. Карловските общинари обявиха, че ще изпратят представителна група на поредния протестен митинг на старозагорци за съдбата на музея на религиите в края на месеца.

На самата кръгла маса пък стана ясно, че до дни Националният институт за културното наследство до дни щял да обяви за паметници на културата и тракийското светилище, и останките от христянския храм. Те бяха открити при разкопки в основите на Ески джамия и сега са част от българския Йерусалим, както специалистите нарекоха музея на религиите заради уникалното наслагване на религиозни култури тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай