Кметове мамят Брюксел с пасища

Общинари се правят на фермери, за да взимат европари

Кметове мамят Брюксел с пасища | StandartNews.com

Кметове и общински съветници в цялата страна се опитват да преметнат Брюксел, като присвояват пари за пасища и ливади, алармираха от Съюза на животновъдите в България.

Местни управници в Плевенско, Варненско, Великотърновско и почти цялата страна си разпределят свободните пасища, за да получават субсидии от Европа, а истинските животновъди няма къде да изведат добитъка. Това разказа Пенка Христова от СЖБ. Според нея общинските съветници взимат много по-евтино пасищата и ливадите, и то без конкурс, при това действията им са напълно законни.

Това е възможно заради вратичка в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, коментира Христова. Според него всеки човек може да отиде и да зачертае за подпомагане дадена площ, даже без да е регистриран като земеделски производител. Затова общинска земя, за която животновъд би платил наем от 5-6 лв. на декар, местните управници дават по 1-1,50 лв. Така от една страна губи самата община, която не успява да прибере реалната сума, която може да получи за земята си, от друга страна, потърпевши са животновъдите, обяснява Христова.

Заради все по-увеличаващата се практика общинари да присвояват пасища и ливади и да взимат пари за тях, без да имат животни или да ги разорават, за да получават субсидия за обработваема земя, Съюзът настоява за промени в закона. Трябва да се регламентира, че само собственици на животни могат да ползват пасищата и мерите, защото тези парцели могат да се поддържат единствено чрез паша, обяснява Пенка Христова. Другата промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, за които настояват от Съюза, е да се задължат кметовете да отдават общинската земя под наем само след провеждане на търг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай