Кметове искат европари за селата

Кметове искат европари за селата | StandartNews.com

Селата край големите градове също да имат достъп до евросредства, настояват от Националното сдружение на общините в България. На среща с президента Росен Плевнелиев в понеделник ръководството на сдружението ще се оплаче, че и в новия програмен период селата около общински центрове с над 30 хиляди души отново ще бъдат лишени от достъп до еврофондовете.

"Ще споделим и стари проблеми като например спрялата децентрализация и сбърканото законодателство, което постоянно товари местните власти с несвойствени функции, без да се мисли има ли финансов и кадрови ресурс за тяхното изпълнение", заяви Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОБ. По думите й общините са се превърнали в "кошче за отпадъци". Години наред, когато едно министерство не иска да се занимава с нещо, то го прехвърля на общините, посочи Чавдарова.

Срещата на сдружението е в рамките на инициираните в последния месец от него разговори с различни обществени организации. Плевнелиев вече се срещна със синдикатите, работодателските организации, интелектуалци, с които обсъди политическата криза в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай