Кметът на Тетевен щипнал 1 млн. от хляб за бедни

Селски управници бранят Милен Милев, плашат с блокада на "Хемус"

Кметът на Тетевен щипнал 1 млн. от хляб за бедни | StandartNews.com

Страх, недоумение, гняв и умиление. Такива емоции бушуват в Тетевен 24 часа, след като от ДАНС арестува кмета на общината Милен Милев. Заедно с него бяха задържани и тримата му заместници - Детелин Пърлев, Десислав Цветанов и Левчана Хаджиева. "Блокираме "Боаза", заставаме на пътя и това е. Хората са полудели!" - това се заканиха във вторник селски кметове от общината. Местните управници твърдят, че могат да изкарат 5000 души на магистрала "Хемус" в сряда сутрин.

Във вторник пък Окръжна прокуратура-Ловеч повдигна две обвинения срещу Милев и Пърлев за извършени длъжностни престъпления (чл. 282, ал. 2, Пр. I и II, във връзка с ал. 1, Пр. II от НК) в периода април 2012 - август 2013. От държавното обвинение обясниха, че общината е ощетена с 1 млн. от обществени поръчки за доставка на храни. Другите заместници на Милев - Десислав Цветанов и Левчана Хаджиева, бяха освободени.

Кметът Милен Милев "щипнал" 1 млн. през фирма на гаджето си, научи "Стандарт". Според източници от разследването приятелката на тетевенския градоначалник и чичо й доставяли храни на социални домове на завишени цени. "Ако един хляб е струвал 90 ст., те са вземали по 1,20 лв.", разказаха разследващи пред "Стандарт". Милев и приятелката му живеят на семейни начала. Кметът е разведен, има две дъщери. Едната - Гергана, върти бистро в центъра на града, а другата - Нели, има бизнес.

От светец, който помага на старици, до крадец на милиони - така в Тетевен описват Милен Милев. Хората от неговата махала "Асен" казват, че по-добър кмет не са имали. "Направи спирка с ток и

рине снега сам зимата

хвали го Мишо, който е един от 80-те жители на махалата. Скоро там чакат да се прокара интернет връзка, защото хората нямат дори магазин. Обясняват си ареста на Милев със завист и лакомия от страна на съкратени служители и хора, на които кметът не дал "да се облажат". Комшиите му споделиха, че в понеделник вечер, около 18 часа, мярнали кмета в махалата. Акцията на ДАНС обаче не видели.

Зад кмета застават и управниците на селата в Тетевенско. Във вторник следобед 6 от 10-те кметове се бяха събрали пред сградата на общината, за да подкрепят Милев. "Той е човекът, който направи града. Но сега ние сме в патово положение. Той ни прокара водата, а атаката срещу него е заради изборите", твърди Сергей Малев, който е кмет на село Бабинци.

"След като работя с Милев, значи не го намирам за лош човек", разказа пред "Стандарт" пък секретарката на общината Галина Велева. Тя не можа да даде обяснение кой ръководи града след внезапната акция на ДАНС. По закон кметът трябва да назначи някой от своите заместници с писмена заповед. Заради факта обаче, че

всички бяха в ареста за 24 часа

служителите бяха леко объркани какви задачи трябва да изпълняват през деня.

Селските кметове може и да бранят пламенно Милев, но опонентите му в града не си поплюват. Твърдят, че градоначалникът е бандит, издирван от Интерпол за измами. Бившият служител на местното училище Христо Миков например казва, че Милев не бил лош човек, но прибрал доста пари в джоба си. Както и че в града се страхували от кмета. Миков твърди, че рано сутринта във вторник го предупредили да внимава какво говори с думите: "Нали знаеш как свършва "Под игото" - Лудият Мунчо е обесен".

Направил пари от бизнес със захар

Бил барман и дървосекач в Коми, герой е в криминален роман

53-годишният кмет на Тетевен Милен Ганев Милев е избран през 2011 г., издигнат от Земеделски народен съюз и подкрепен на балотаж от ГЕРБ. Преди това бил общински съветник от ДСБ и дори председател на местния парламент от 2007 г. до 2011 г. Преди да заиграе като политик, Милев въртял частен бизнес през няколко свои фирми. Основната им дейност била внос, преработка и търговия на захар и съпътстващите ги дейности. Перчел се като човек на "Мултигруп". Любопитно е, че Милев посрещнал демокрацията като продавач в магазин за плодове и зеленчуци. По-късно станал прокурист на "Деспред" и консултант в туристическия бранш.

Милев е завършил средно образование в местното ЕСПУ "Баньо Маринов" с профил електротехник. Дипломирал се в Шуменския университет по специалност социални дейности. До 1989 г. работил по специалността от средното си образование в БКС в Тетевен. Прехвърлил се в сферата на търговията и услугите в "Балкантурист" като барман, сервитьор и портиер. Две години бил дървосекач в Коми.

Местните го определят като тетевенски феодал. Благополучието му слуховете свързват с незаконен дърводобив. Сдобил се е с луксозен "Мерцедес CLK", джип и скъп "Астън Мартин".

Градоначалникът дори присъства в криминален роман на Георги Стоев, където е свързван със СИК. Наречен е Кралят на захарта.

"Кметът е човек с тъмно минало, изчезваше от този град, кри се на моята улица. 90-те той беше търсен от Интерпол", заяви пред Би Ти Ви Младен Милев, който е бивш служител на общината. Той разказа, че е бил отстранен, защото не си е платил и не е участвал в предизборната кампания на сегашния кмет.

"Аз имам отделна информация за него от София, много документи съм приложил пред Комисията за защита от дискриминация, спечелих делото. След това той беше срещнал моята майка и й беше казал: "Кажете му, че аз съм непобедим", заяви още уволненият чиновник.

Бившият началник на общинска служба "Земеделие" Цветозар Герджиков също се оплака в ефир, че неправомерно е отстранен през февруари. Според него мотивите за уволнението му са засягали икономическите интереси на кмета.
"Касаеше се за проект по мярка 121 за рекултивиране на стари овощни насаждения. Той пряко не участва, а зам.-кметът Пърлев. Той е нахалният. Трябваше едни негови имоти от ливади да станат трайни насаждения, за да участва в процедурата. Аз отказах", обясни Герджиков.

Арестът ни бе цирк

Левчана Хаджиева, зам.-кмет на Тетевен

- Г-жо Хаджиева, какво се случи в понеделник?

- В понеделник в 16 ч дойдоха в общината служители на ДАНС и ни казаха, че сме задържани. Не са ни слагали белезници. Бяха цивилни.

- Какво ви обясниха, защо ви задържат?

- Престъпление по служба, корупция.

- Но за какво?

- Не зная. Така и така бе голям цирк, но ми се струва, че нещата бяха организирани.

- И в ареста какво се случи?

- Разпитваха ме дали знам нещо и какво знам. Даже бях в троянската полиция, защото в Ловеч нямаше места. Нямаше килия за мен.

- Неприятно изживяване...

- На мен ми бе забавно. Ще имам какво да разказвам на внуците, но със сигурност има хора, които завиждат на кмета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай