Кметът на Бургас с ултиматум към ЕВН

Иска поне две независими експертизи за причините за взрива

Кметът на Бургас с ултиматум към ЕВН | StandartNews.com

Бургас. Кметът на община Бургас Димитър Николов е поставил на ръководството на ЕВН няколко условия след инцидента с гръмналия трафопост. Градоначалникът се е срещнал с ръководството на електроразпределителното дружество, което пристигна в Бургас.

Николов иска минимум две технически експертизи, за да могат независими експерти да дадат становища са причините за инцидента. Според градоначалника, ако е необходимо, трябва да се доведат специалисти от Австрия. Кметът иска ЕВН да предостави всички записи за жалби и аварии, направени ремонти, експертизи, както и цялото гаранционно обслужване от въвеждането на сградата в експлоатация до настоящия момент.

Относно условието на кмета да се компенсират живущите, пострадали от инцидента, от ЕВН вече обещаха да поемат разходите по щетите, но само в случай, че отговорността на дружеството бъде установена вследствие на проведените огледи и получени експертни оценки. До един час оттам ще предоставят информация колко са сградите с такива вградени трафопостове. В общината вече са започнали да получават сигнали и от други бургазлии, предимно от централната част на града.

В тежката ситуация местната власт получава съдействие от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на икономиката и от Регионална дирекция „Строителен контрол”. След огледа от експерти на общината ще стане ясно дали сградата е опасна и ако е така хората ще бъдат настанени в общински жилища, където има свободни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай