Ключ под елхата за Стохата

Ключ под елхата за Стохата | StandartNews.com

Дават му жилище до дни, Милена иска да го върне на сцената с рок концерт

Оставеният без покрив от имотната мафия пернишки рокаджия Стоян Стоянов-Стохата ще получи ключ за общинско жилище по Коледа. Добрата новина стана възможна, след като на 19 декември мина съдебното дело за неговото попечителство.

След тежка катастрофа преди Рождествените празници през 1995 г. китаристът оцелява по чудо. Правят му сложни операции на главата и оттогава трудно се грижи за себе си. Над него бди майка му, тя си отива от този свят и Стоян остава без попечител. Така с измама е измъкнато жилището му, а Стохата остава буквално на улицата и в края на лятото негови приятели го откриват да нощува на сцената в парка, където някога е свирил с групите си. Оттогава той е под грижите на приятели. Така се стигна и до съдебното дело, заведено от негова братовчедка, която е единственият му близък роднина. Съдът вече се произнесе официално, че музикантът не е в състояние сам да взема решения. Предстои да се довърши процедурата, така че местната власт, както е по закон, да определи попечителски съвет, който ще носи отговорност за Стохата. Едва тогава той ще получи от кмета на Перник и ключ за общинско жилище. Апартаментът вече е определен, довериха приятелите му, които стягат ремонт. Предварително е записан е в социалната трапезария, за да има осигурена всеки ден топла храна.

Засега Стохата още е подслонен в психиатричното отделение на пернишката болница, но е на свободен режим. Вече е ясно и с кои от близките му приятели ще прекара празниците. Още преди Коледа той беше зарадван с нова куха китара и по препоръка на лекарите инструментът е вкаран в терапията му. Старата му електрическа китара, ремонтирана и потегната от някогашните колеги на Стоян, също е в действие. Изпадналият в беда музикант свири почти всеки ден в студиото на шоумена Любомир Стаменов-Люстам, който бе първият поел грижа за Стохата. А от известно време всяка събота там се събират старите рокаджийски муцуни от Перник, грабват китарите и забиват с часове. Някои признават, че не са го правили с години и се радват, че сега Стоян ги връща към музиката отново. "Като го намерихме, беше объркан и неспокоен като дете в първи клас, а сега сякаш е пораснал и вече е осмокласник, даже се кани да кандидатства за езикова гимназия, но в рока си е академик", шегува се Валентин Пешев, застанал плътно зад Стоян в този момент.

Старата "бойна другарка" на Стохата - Милена Славова, също не се отказва от каузата китаристът да се върне на сцената. Тя вече е замислила благотворителен концерт, на който ще събере куп рок банди. И Стоян ще свири, а парите от билетите ще отидат за най-неотложните му нужди. Пред благородната идея засега има една спънка - наемът на зала "Универсиада" е непосилен за музикантите. И за да помогнат на Стохата - и те имат нужда добри хора да им подадат ръка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай