Клувията стана храм на открито

Клувията стана храм на открито | StandartNews.com

Хиляди понесоха Бачковската Богородица на литийно шествие

И мюсюлмани почетоха Второ Възкресение край светата обител

3000 козунака раздадени, 5000 червени яйца изядени, 160 кг агнешка мръвка в курбана и хиляди вярващи, докоснали се до светостта в Бачковския манастир. Това е статистиката, която съобщи игуменът архимандрит Симон в края на тридневния маратон Възкресни празници в светата обител.

"Великден е нашият семеен празник, защото тук измолихме нашата рожба преди 26 г. и не пропускаме година да не почетем чудотворната майка Богородица - патрона на фамилното щастие" - това е кратката история, изпълнена с много вяра в душата, на Николина и Гергин. Те са от Северна България, винаги прекарват Възкресение Христово зад портите на манастира. Често водят приятели, роднини, близки, за да им помогнат в тяхната мъка да открият силата на чудотворната икона на Богородица Елеуса.

Тя стои като страж вдясно на входа на манастирската църква. На втория ден на Великден, каквато е традицията от векове, вярващи поклонници я украсяват пищно с цветя и я отнасят в местността Клувията. Там - в процеп на скалата, в началото на XVII век, заблестяла по необикновен начин. По светлината, която излъчвала, я открили двама овчари. Тя била скрита от православни християни, когато нашественици от чужда вяра превземали земите край Бачково.
Вчера, както се случва от незапомнени времена, хиляди хора се стекоха към портите на манастира. Редуваха се да я носят, защото това е възможност да се докоснеш по материален начин до светостта, обясни дядо Симон. Той водеше литията като старши монах в манастира. На няколко места по пътеката към скалата

спираше - за отдих, но и за проповед

На мнозина им беше трудно да се катерят - хем стръмно, хем влажно и хлъзгаво. "И пътят към хълма Голгота е труден, но в името на Възкресението и победата над ада ще извървим с Божията помощ този нелек път до храма "Свети Архангели" на върха в местността Клувията", успокояваше хората дядо Симон. "Във времето на бездуховност, в което живеем, Бог не иска нищо друго освен покаяние и подвиг", допълни той на втората спирка на шествието.
В посланието си до всички миряни дядо Симон помоли хората да пристъпват с вяра в Христа в храма, да се покаят на греховете си, а не да търсят къде раздават яйца и козунаци. И да се стремят към добри дела, както е завещал свети апостол Павел: без добри дела вярата е мъртва, припомни евангелския текст той.
След това освети курбана - няколко казана къкриха край аязмото.

От агнешката супа имаше за всеки

дошъл на Второ Възкресение на Клувията. Тази храна не е за наяждане, а за подкрепление на физическите сили на тези, които участват в литията и носят иконата.
За няколко часа Клувията се превърна в храм на открито. Чудотворната икона на Света Богородица Умиление беше своеобразен олтар, пред който хиляди хора се кръстеха, молеха и се чувстваха богоизбрани, че на този ден са на това място в компанията на Божията майка, която върши чудеса и сега. По-практичните бяха донесли одеяла, на които да седнат, въпреки че земята все още е студена и влажна. Цели фамилии се черкуваха на Клувията вчера. Носеха козунаци, чукаха се с червени яйца и разказваха различни легенди за традицията да се боядисват яйца на Великден. Имаше и две семейства мюсюлмани, солидарни с техните съседи християни. "Тук сме с приятелите, за да празнуваме православния Великден, както сме заедно на нашия Ком Байрам. Така е от години, когато няма завист, вражда, излишни разправии между хората.

Какво да делим, животът е един

и място под слънцето има за всички", разсъждаваше Исмет от Асеновград.
Преди залез слънце - около 17 ч, литията с чудотворната Богородица Бачковска и отпочиналите и заредени с нови сили хора тръгна обратно към манастира. Чудотворната икона на Света Богородица се прибра "у дома" - в манастирската църква. До догодина, когато отново ще тръгне на "пътешествие", носена от благодарни християни.

В ЗЛАТОЛИСТ:

Екстрасенси черпят сили

от Преподобна Стойна

Шепа хора живеят в санданското село Златолист. Но заради прочутия с лечебната си и чудодейна сила храм "Свети Георги" насам идват все повече нашенци и чужденци. През пролетта и лятото всеки уикенд в селището край църквата паркират десетки автомобили и автобуси. Все повече екстрасенси от страната и чужбина бият път до храма, в който е живяла в началото на миналия век пророчицата Преподобна Стойна. Целта им е да се заредят с енергия в светата обител. Най-голям наплив има на храмовия празник Гергьовден, но и по Великден Златолист е окупиран от миряни. В църквата е запазена килията, която обитавала монахинята. В средата на храма, под купола, пък има мраморна плоча с двуглав орел. "Тя има здравословно излъчване, като се стъпи върху нея и се вярва искрено, човек може да намери облекчение и лек за болката си", твърдят селяните.

Светата обител е построена през 1857 г., а в началото на миналия век в нея е живяла Преподобна Стойна. Местните я смятат за светица и за предшественичка на пророчицата Ванга. Убедени са, че тя и свети Георги вършат чудеса. "През 1912 г. турски ага дошъл с войска да изпепели храма, но Стойна му казала веднага да се прибира, че децата му са тежко болни. Турчинът се върнал у дома, уверил се, че не го излъгала и вместо с огън дошъл отново с дар за монахинята", разказват жители на Златолист.

В стаичката й на втория етаж, в която имало само икона и легло, днес е пълно със стотици снимки на деца и възрастни. Посетителите ги оставят по тавана и иконите за здраве. В килията се влиза само с чехли. До вратата й има масичка с книга, в която вярващите пишат своите желания. "Моля те, дай една рожба на брат ми и на всички ни здраве", е написал някой. Друг пък си е пожелал: "Преподобна Стойна, дай здраве, зрение, помощ в трудни минути". Трети е поискал: "Майко Светице, Преподобна Стойна, помогни, като ни дадеш здраве, късмет и женитба на цялото семейство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай