Кирил Йорданов оглави Асоциацията на българите в чужбина

Кирил Йорданов оглави Асоциацията на българите в чужбина | StandartNews.com

Варна. Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов оглави Асоциацията на българите в чужбина след подадената оставка на досегашния й председател проф. Александър Чирков. За него гласуваха половината от делегатите на Втория Велик събор, след като останалите не се появиха в зала 1 на Фестивалния конгресен център във Варна след обедната почивка по време на форума.

Досега Йорданов беше почетен председател на Асоциацията, избран на миналия събор през 2008 г. като кмет на Варна, която българите в чужбина обявиха за своя столица.

Като „усещане за самота", обобщи от трибуната Йорданов изказванията на своите сънародници по света и обеща повече работа с държавните институции у нас за българската кауза.

Средно между 1,6 - 2 млрд. лева годишно от българските емигранти влизат в държавата, посочи другият почетен председател на Асоциацията акад. Григор Велев. Той припомни, че изпратените 25 документа до институциите у нас за правата и живота на сънародниците в света са останали без отговор досега. Вторият Велик събор ще изпрати възвание до Народното събрание за възвръщане на българското гражданство на сънародниците ни от Македония, Запдана Тракия и Западните покрайнини, отнето през 1941 г. в нарушение на Търновската конституция.

Форумът във Варна ще настоява за създаване на държавен фонд с обществена подкрепа за изграждане на български училища в чужбин, за които нашите посолства вече предоставяли помещения. За последните години в Чикаго са се заселили 245 000 нашенци, близо толкова, колко живеят и в Испания. Асоциацията ще настоява за канонизирането на хан Кубрат, основателя на Велика България за светец.

Асоциацията си избра и нов Управителен съвет от 25 души и гласува минимален членски внос от 5 евро годишно за всеки член.

При откриване на форума българи от съюз "Мост" в Македония начело с председателя му Митко Георгиев искаха да вдигнат транспарт с искане за оставка на правителството, но бяха спрени от гардовете. Оказа се, че наетата охранителна фирма е на областния координатор на ВМРО Живко Костадинов, който обясни, че съборът е надпартиен. Поздравителни писма до делегатите изпратиха министър-председателят Пламен Орешарски и партрирх Неофит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай