Кинг Чарлз Шпаньол сменя коргитата на Елизабет

Кой сега е домашен любимец номер 1 в Бъкингам

Кинг Чарлз Шпаньол сменя коргитата на Елизабет | StandartNews.com
  • Кой сега е домашен любимец номер 1 в Бъкингам
  • Уелската порода е емблематична колкото и шапките на кралицата, наричат ги "косматите монарси"

 

Една тема, останала леко встрани, след кончината на кралица Елизабет II все повече започва да набира популярност. Какво ще се случи с нейните любими домашни любимци – кучетата от породата Корги? Както и кои ще са новите кралски любимци?

Породата Корги пембрук произхожда от земите на графство Пембрукшър, Уелс. Оттам идва и нейното име. Коргитата са най-малките в групата на овчарските кучета. Кралица Елизабет II, която имаше пет палета, ги направи известни в целия свят след като ги обяви за любимата си порода. Британското кралско семейство предпочита тези кучета вече над седемдесет години.

Писателят Стенли Коурън поставя уелското корги пембрук на

единадесето място по интелигентност сред кучетата  

Уелските коргита пембрук са селектирани около 10-ти век и са една от най-старите овчарски породи. Използвани са за направляването на стада от овце, бикове, коне, крави и др. По-късно те се оказват отлични компаньони и се справят добре в кучешки спортове като овчарско състезание и аджилити.

Открити са свидетелства за това, че породата уелско корги пемброк е съществувало в Обединеното кралство от 920 г. сл. Хр. Счита се, че фламандски тъкачи са го внесли в Уелс и в периода XIV-XVIII век, за да подкарват добитъка. В Обединеното кралство корги кардиган и пемброкското корги се признават за отделни породи през 1934 г.

BBC нарича „кучешки механизъм” начина, по който кралското семейство описва

успокояващия ефект, който малките кученца имали върху кралица Елизабет II

през годините. "Ако ситуацията стане твърде трудна, тя се дистанцира от нея и извежда кучетата", пише Пени Джунор, автор на "Всички коргита на кралицата". "Твърди се, че на принц Андрю му били нужни три седмици, за да си пробие път през кучетата и да съобщи на майка си, че бракът му със Сара Фъргюсън е в беда". "Кучетата и конете са нейната страст", пише Джунор. "С тях и с хората, които споделят тази страст, тя наистина се отпуска и си почива".

Кралицата дава всичко от себе си за техния комфорт. Коргитата й

имат собствена стая в двореца, разполагат с лични готвачи

винаги пътуват със своята стопанка в самолети и влакове и дори са назначени специалисти, които се грижат за тях.

И така. Какво ще се случи с коргитата, които се разхождаха из Бъкингамския дворец?

В своя дълъг живот Елизабет II има над 30 коргита и доргита (смесица между корги и дакел). Първото си кученце тя получава като подарък за своя 18 рожден ден през 1944 г. "Пловър, Диско, Мента... сами по себе сите бяха космати малки монарси, толкова емблематични, колкото нейните пищни шапки и саркастичното й чувство за хумор", пише "Вашингтон пост".

Любовта на кралицата към тези кучета е известна отдавна и играе важна роля в популяризирането на породата не само във Великобритания, но и по света. Три от нейните любимци са

включени в скеч за Джеймс Бонд с кралицата и Даниел Крейг

излъчен на Олимпиадата през 2012 г. Кучетата се появяват често и в The Crown (сериал на Netflix).

В края на живота си Елизабет II остави две уелски корги пемброк, смес от корги и дакел, известна като дорги, и кокер шпаньол. Кенди беше с нея до последно. Тя имаше и две по-малки кученца, Мюик и Санди, подарени й от семейството през последните години. Нейният кокер шпаньол се казва Лиси.

Кралският биограф Ингрид Сюард каза пред медиите, че любимците й може да отидат при нейните деца. "Предполагам, че кучетата ще бъдат гледани от семейството, вероятно на сина й Андрю, защото той е този, който й ги е дал", каза Сюърд пред Newsweek.

С напредването на възрастта Елизабет била обезпокоена от перспективата кучетата й да живеят без тя да може да се грижи за тях. В един момент тя решава да прекрати продължилата десетилетия програма за развъждане на корги, която ръководи в замъка Уиндзор. По тази програма са

отгледани и обучени 14 поколения кучета

Програмата изглежда е прекратена около 2002 г., след смъртта на майка й Елизабет Боуз-Лайън, пише Американския киноложки клуб.

Когато нейното корги Уилоу почива през 2018 г., британската преса съобщава, че тя няма да има повече кучета. Но в някакъв момент по време на болестта на покойния й съпруг принц Филип, тя изглежда променя решението си. Където и да попаднат кучетата, може да се наложи да свикнат с дом, който е по-малко луксозен от кралски замък. От Бъкингамския дворец не са коментирали кой сега ще се грижи за тях.

Кралицата е имала и бойни кучета, лабрадори и кокер шпаньоли, които са живели в кралското имение Сандрингъм в английското графство Норфолк. Първите дорги получава като млада принцеса през 1933 г., когато бащата - тогава херцог на Йорк и бъдещ крал Джордж VI - се сдобива с кученце на име Дуки. Друго корги, Джейн, се присъединява към кралското семейство скоро след това. Живее до 1944 г., когато е блъсната от кола. Така за 18-ия рожден ден на Елизабет се появява споменатата двумесечна Сю, по-известна като Сюзън. Уелското Пемброк корги достигна своя връх на популярност през 60-те години на миналия век във Великобритания, в годините след като кралицата се възкачва на трона, с повече от 8000 кученца корги, регистрирани през 1961 г. През следващите десетилетия обаче те стават по-малко популярни, достигайки най-ниското ниво през 2014 г., когато са регистрирани само 274 кученца корги.

Коя е любимата порода кучета на новия крал Чарлз III?

Засега се твърди в лондонските медии, че любимата порода кучета на новия английски крал е Джак Ръсел териер. Друга порода кучета обаче бавно придобива още по-голяма популярност в световен мащаб след обявяването на новия крал – Чарлз III.Това е породата Кинг Чарлз Шпаньол.Според FOX породата Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол се издига бавно на пиедестал, измествайки досегашните корги. За породата се знае, че този тип кучета са особено привързани към семейството, добри приятели са с децата и други домашни любимци. Тази порода кучета получават името си след като британският крал Чарлз I и неговият син, крал Чарлз II, се влюбват в развъждането на шпаньоли. По-късно породата бива кръстосана с азиатски шпаньол и мопс, за да се получи вече известната на всички ни порода Кинг Чарлз Шпаньол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай