Хлябът от тостер по-токсичен от уличния въздух

Печете филийките само до златистокафяво, съветват учените

Хлябът от тостер по-токсичен от уличния въздух | StandartNews.com

Хлябът от тостер по-токсичен от уличния въздух

„Когато си прави тостери от хляб, човек е изложен на по-голямо замърсяване, отколкото когато е на кръстопът с тежък трафик”, доказват учените. Те предупреждават, че най-безопасният начин да се направят такива филийки е като се препичат само до златист цвят.

Опасностите от такова замърсяване на домакинствата са проучени от експертите на Тексаския университет в Остин. В имитация на типичен тристаен апартамент, оборудван с десетки сензори, са били записвани промените в качеството на въздуха по време на ежедневните дейности като готвене и почистване. Въпреки че печенето и пърженето също могат да бъдат токсични, учените били шокирани от ефекта на тостерите, които започнали да разпространяват токсични частици веднага след включването им - нагревателният елемент тутакси разтопявал отлаганията, включително мазнините.

Ванси, старши преподавател в Университета в Колорадо в Боулдър, заявява: "Добавете към това самия хляб - ще се отделят различни вещества. Намерихме етанол, страничен продукт на маята. Ако малки парчета хляб влязат в контакт с нагревателния елемент , можете да видите дим, може би от трохите на дъното на тостера. Вследствие много частици се отделят във въздуха, чието ниво на замърсяване може да се конкурира със стандартите за въздуха на улицата.“

При друго аналогично проучване също са направени количествени измервания на замърсяванията на въздуха при ползването на тостер. Учените открили, че при приготвянето на препечени филийки, когато те потъмняват умерено, до златистокафяво, концентрацията на частиците в околния въздух се повишава до 300-400 микрограма на кубичен метър. Това е много по-високо от границите, определени от Световната здравна организация, която твърди, че въздухът не трябва да съдържа повече от 25 микрограма фини частици, наречени PM2.5, на кубичен метър, или 50 микрограма по-груби частици (PM10). Когато тостът става тъмнокафяв и понякога черен, нивото на частиците се повишава до 3-4 хиляди микрограма на кубичен метър, т.е. до 150 пъти повече от границата на СЗО.

Изследователите са регистрирали и много токсични частици и химикали във въздуха, когато се използват почистващи препарати, особено домакински спрейове, както и така наречените въздушни почистващи средства, които отделят различни миризми, когато са включени в електрическия контакт. Освен тях мощни замърсители на въздуха са и печките на дърва и ароматизираните свещи, допълват експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай