Хари нямал друг избор

Хари е взел „с голяма тъга“ решението да се откаже от титлата си

Хари нямал друг избор | StandartNews.com

Хари е взел „с голяма тъга“ решението да се откаже от титлата си, но не е имал „друг избор“.

При реч, произнесена снощи на благотворителна вечеря в Лондон, херцогът на Съсекс заяви, че „решението не е било взето леко“ и го натъжава дълбоко.

„Бяха толкова месеци на преговори след толкова години на предизвикателства и знам, че не винаги съм се справял добре, но по този въпрос наистина нямаше друг избор“, подчерта Хари.

Той произнесе речта си ден след като Бъкингамският дворец обяви, че той и съпругата му Меган вече няма да бъдат действащи членове на британското кралско семейство и няма да използват титлите „кралски височества“.

В първото си официално изявление шестият в наследяването на престола каза: „Много съм тъжен, че се стигна до тук. Надеждата ни беше да продължим да служим на кралицата, на хората и на моите военни организации, но без обществено финансиране. За съжаление, това се оказа невъзможно.“

Споразумението лишава Хари и Меган от обществено финансиране и те ще трябва да върнат 2,4 милиона паунда от парите на данъкоплатците, изразходвани за реновирането на дома им Фрогмор котидж. Принцът беше принуден да се откаже и от военните титли, с които беше награден, след като служи два пъти в Афганистан с британската армия.

Принцът обаче каза, че изпитва "изключително уважение" към кралица Елизабет II.

„За нас беше привилегия да ви служим и ние ще продължим да ви служим. Винаги ще изпитвам най-голямо уважение към баба ми, моя главнокомандващ. Невероятно благодарен съм на нея и на цялото семейство за подкрепата, която оказаха на Меган и мен през последните няколко месеца. Благодаря, че ми дадохте смелостта да направя следващата стъпка“, допълва Хари.

Двамата с Меган ще прекарат известно време в Канада, преди да решат дали да се преместят в САЩ или друга държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай