Касата спестила пари от болниците

Касата спестила пари от болниците | StandartNews.com

София. Здравната каса ще плати на болниците и случаите над лимитите, които им е спуснала за последните три месеца. Причината е, че във фонда са останали неусвоени средства заради финансовите ограничения над клиниките от началото на годината.

С 22 млн. лв. повече от предвиденото ще даде касата на болниците за изминалите три месеца, съобщиха от фонда. С тези средства ще се покрият всички процедури, които клиниките са извършили за този период.

Причината за решението е, че заради финансовите лимити на болниците в касата са останали неусвоени пари.От няколко години здравната каса спуска тримесечни бюджети в рамките, на които трябва да се вместят болниците. Случаите, които са над тези средства остават за сметка на пациентите или на клиниките.

Въпреки че касата е икономисала пари, които сега ще раздаде, през следващата година се очаква клиниките да са подложени на още по-строги правила за получаване на средства. Идеята на фонда е да въведе ограничение не само за пациентите, които може да се лекуват на месец, но и за диагнозите. За всяка болест се предвижда да има лимит. Лекарите са втърдо против готвените правила.

Касата ще отблокира и 199 млн. лв. от резерва си. С тях ще бъдат осигурени плащанията до края на годината за болнична помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай