Касата отряза болниците окончателно

Касата отряза болниците окончателно | StandartNews.com

София. Здравната каса оряза финансирането на болниците за догодина окончателно. Това стана ясно след среща на фонда и лекарския съюз.


Порязването на клиниките е в новите правила, по които касата ще им раздава парите. Досега фондът определяше финансови лимити на базата на броя пациенти през годините и средствата, с които разполага. От догодина обаче касата иска да въведе ограничения в броя на лекуваните пациенти и по диагнози. Също така болницата трябва да осигури 30% спешен и 70% планов прием. Според лекарите това ще затрудни работата им още повече и те ще трябва да намалят дейността си. По този начин пък болните хора ще трябва да чакат по-дълго време, докато получат лечение.


Заради новите правила лекарският съюз настоя за среща с касата. На нея обаче не постигнахме нито една договорка за бъдещото финансиране на болниците, каза Цветан Райчинов, председател на съсловната организация. Затова лекарите няма да подпишат Националния рамков договор, в който се разписват и новите правила за работа с фонда.
Шефът на НЗОК Пламен Цеков заяви пък, че въпреки лимитите няма да има върнати болни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай